Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΔυσάρεστα νέα: Ανεβαίνει πάλι η τιμή του ρεύματος - Πόσο θα αυξηθεί...

Δυσάρεστα νέα: Ανεβαίνει πάλι η τιμή του ρεύματος – Πόσο θα αυξηθεί τον Νοέμβριο  

Ακόμα και το 30% θα προσεγγίσουν τον Νοέμβριο οι τιμές στο ρεύμα, καθώς οι πάροχοι αναμένεται να ανακοινώσουν σημαντικές αυξήσεις στα νέα τιμολόγια για τον επόμενο μήνα. Η σύρραξη στη Μέση Ανατολή αλλά και το χαράτσι που επέβαλε η Βουλγαρία (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ρωσικό φυσικό αέριο, πιέζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, με αποτέλεσμα να φτάσουν και στους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», εκτιμά πως οι καταναλωτές θα δουν μεν αυξήσεις, αλλά όχι δυσθεώρητες καθώς οι επιδοτήσεις συγκρατούν ακόμα τις τιμές και ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στο τέλος Δεκεμβρίου τελειώνουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που είναι σε ισχύ από πέρσι, και έρχονται νέες επιδοτήσεις αλλά προς συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών.

Συγκεκριμένα, οι νέες επιδοτήσεις θα αφορούν πολύτεκνους, διευρυμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών καθώς και ανθρώπους που χρησιμοποιούν το ρεύμα ως μέσω θέρμανσης με βάσει τα εισοδηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης. Οι ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα στήριξης στο ρεύμα αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.
Τα νέα, χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που έρχονται από 1/1/2024

Επιπλέον από 1/1/2024 έρχεται και η άρση της «ρήτρας αναπροσαρμογής», γεγονός που θα φέρει νέο τύπο τιμολογίων.

Στο εξής, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων, τις οποίες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος στον καταναλωτή μέσα στον Νοέμβριο και μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει ο καταναλωτής να αποφασίσει εάν θα δεχτεί ή όχι το νέο τιμολόγιο.

Τα τιμολόγια θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, και κάθε ένα θα έχει διαφορετικό χρώμα. Αναλυτικά:

    Μπλε τιμολόγια: Σταθερά τιμολόγια καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης. Πρόκειται για τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.
Πράσινα τιμολόγια: Κυμαινόμενα τιμολόγια. Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία:(α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

-Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

    Πορτοκαλί τιμολόγια: Τιμολόγια δυναμικής τιμολόγησης. Πρόκειται για κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η χρέωση αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή.

Τα πιο σημαντικά