Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΔuσάρεστα νέα για το νερό - Τι θα σuμβεί στα οικιακά...

Δuσάρεστα νέα για το νερό – Τι θα σuμβεί στα οικιακά τιμολόγια

Επόμενη στάση το… νερό: Ξεκινούν οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια

Ένα χρόνο μετά τα πρώτα σενάρια για αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού, η ΕΥΑΘ εισηγείται αυξήσεις 25% στο πάγιο και επιπλέον κλιμακωτές χρεώσεις έως 8% στα οικιακά τιμολόγια.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ύδρευσης καταθέτουν πλέον αιτήματα στη ΡΑΑΕΥ για αυξήσεις στα τιμολόγια, την ώρα που αυτή – παρά τις εξαγγελίες – παραμένει υποστελεχωμένη αδυνατώντας πρακτικά να τα αξιολογήσει και να δώσει τις σχετικές εγκρίσεις.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προχώρησε πριν περίπου ένα χρόνο στην ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων με σκοπό την ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο υποσχόταν και εθνική στρατηγική για τα ύδατα. Παρότι αυτή για την ώρα… αγνοείται, οι αυξήσεις «χτυπούν» ήδη την πόρτα των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που κατατέθηκε από την ΕΥΑΘ για αυξήσεις έως και 8% για τα οικιακά τιμολόγια και 10% για τα επαγγελματικά – με το πάγιο από τα 8 να φτάνει τα 10 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις σε λογαριασμούς νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης προτάθηκε να ξεκινούν από 4,3% για καταναλώσεις έως 10 κ.μ., να αγγίζουν το 6,1% για καταναλώσεις από 11 έως 40 κ.μ. και το 8% για έως και 60 κ.μ. νερό.

Σε ισχύ αυξήσεις σε μικρότερες πόλεις

Σημειώνεται πως η αρχή έχει ήδη γίνει σε μικρότερες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Αγρίνιο.

«Δεν είμαι σε ευχάριστη θέση να προτείνω αύξηση στο νερό αλλά είναι αναγκαίο», ανέφερε τον περασμένο μήνας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Θύμιος Γρίβας ο οποίος εισηγήθηκε την αύξηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλη.

Για «θηριώδεις αυξήσεις» έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ενδεικτικά πως στον τέως δήμο Θεστιέων οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 266%, η Δ.Ε. Στράτου +72%, Μακρυνείας +121% κοκ.

«Ο νόμος έστρωσε τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού»

Σημειώνεται πως πριν δέκα ημέρες σχετική ερώτηση προς το ΥΠΕΝ κατέθεσε η Πέτη Πάρκα από τη Νέα Αριστερά. Όπως διαβάζουμε:

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια νερού για τους καταναλωτές έρχεται ως λογική συνέπεια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ορίσει Ρυθμιστική Αρχή για τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με τον νόμο 5037 του 2023. Συγκεκριμένα με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου η έως τότε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Είναι σαφές ότι ο νόμος 5037 έστρωσε το δρόμο σε αυξήσεις των τιμολογίων νερού, καθώς και μακροπρόθεσμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Άλλωστε, δεν έχει νόημα η θέσπιση μίας ρυθμιστικής αρχής σε έναν μονοπωλιακό κλάδο παρά μόνο, αν ο τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου αγαθού, σε αυτήν την περίπτωση του νερού.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο βαθμό αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ που πριν ενεργοποιήσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή σχεδιάζει ήδη να την παρακάμψει.

Αν και οι όποιες αυξήσεις τελούν υπό την έγκριση της ΡΑΑΕΥ, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, για ορισμένο ύψος αυξήσεων. Η δικαιολογία της για την παράκαμψη της ΡΑΑΕΥ είναι ότι ο Κλάδος Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, και άρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των αυξήσεων.

Τα πιο σημαντικά