Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
επικαιρότηταΔρ.Καραγιάννης: «Εάν δεν θέλει ο κόσμος να ξανά κλειστεί στο σπίτι πρέπει...

Δρ.Καραγιάννης: «Εάν δεν θέλει ο κόσμος να ξανά κλειστεί στο σπίτι πρέπει να αποδεχτεί τα μέτρα»

Για τη δέσμη των μέτρων που θα ισχύει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2021, την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, την έλευση του εμβολίου αλλά και για το φθινόπωρο μίλησε στο ThemaOnline ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Του Κωνσταντίνου Νεοφύτου

Όσον αφορά την δέσμη των μέτρων που θα ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο ο Δρ. Καραγιάννης τόνισε πως είναι η μόνη μας επιλογή που έχουμε μέχρι να εμβολιαστούμε.

Παράλληλα ο Δρ. Καραγιάννης αναφερόμενος σε πολίτες που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αλλά και για τα περιοριστικά μέτρα τόνισε: «Εάν δεν θέλει ο κόσμος να ξανά κλειστεί στο σπίτι του πρέπει να αποδεχτεί την χρήση της μάσκας και τα περιοριστικά μέτρα μέχρι να έχουμε το εμβόλιο.»

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, αναφέροντάς πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ελεγχόμενη, καθώς τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 25 τις περισσότερες μέρες, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για το φθινόπωρο.

«Με τον ερχομό του φθινοπώρου και την έξαρση σε άλλες ιώσεις αλλά και της γρίπης Α’ πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο που το κρύο αναγκάζει τον κόσμο να έχει τα σπίτια του κλειστά», είπε ο Δρ. Καραγιάννης στο ThemaOnline.

Για το εμβόλιο ο Δρ. Καραγιάννης επεσήμανε πως δεν είναι τόσο εύκολη η διαδικασία όπως την έχουμε στο μυαλό μας, καθώς ακόμα δεν είναι σίγουρο πότε θα το έχουμε, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να εμβολιαστεί μέσα σε δυο μήνες.

«Προτεραιότητα στο εμβόλιο θα δοθεί στις ευάλωτες ομάδες και στους ηλικιωμένους, ενώ για να πούμε πως σιγά σιγά επιστρέφουμε στην κανονικότητα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού», δήλωσε ο Δρ. Καραγιάννης στο ThemaOnline.

Όσον αφορά τους μαθητές που επιστρέφουν σε λίγες μέρες στα σχολεία, είπε πως δεν πρέπει να διαμαρτύρονται οι γονείς που θα πηγαίνουν τα παιδιά τους με μάσκα, καθώς σε όλο τον κόσμο γίνεται.

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως πρέπει οι μαθητές να τηρούν απόσταση μεταξύ τους, τόσο κατά την διάρκεια του μαθήματος, όσο και του διαλείμματος, ενώ πρέπει οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους τα μέτρα ατομικής προστασίας για να μην έχουμε άσχημα αποτελέσματα μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Τέλος ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο που πρέπει να περάσουμε και στην κανονικότητα υπολογίζει να επιστρέψουμε στο τέλος του 2021.

Τα πιο σημαντικά