Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΔούρου για τα αντιπλημμυρικά έργα: «Ηταν αθωράκιστη η Αττική ήρθε και η...

Δούρου για τα αντιπλημμυρικά έργα: «Ηταν αθωράκιστη η Αττική ήρθε και η κλιματική αλλαγή»

Τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη παρουσίασε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Παρόντος του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και του περιφερειακού συμβούλου για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου, η Ρ. Δούρου υποστήριξε πως «συνολικά 160 αντιπλημμυρικά έργα αξίας μισού δισ. είτε βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είτε έχουν ολοκληρωθεί την τελευταία διετία». Υποστήριξε δε πως «δεν είναι έργα βιτρίνας, και σίγουρα δεν κερδίζουν ψήφους, είναι όμως μεγάλης σημασίας».

Απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που έχει δεχθεί για έλλειψη έργων, η περιφερειάρχης υποστήριξε πως «για να θωρακιστεί η Αττική χρειάζεται ένα προϋπολογισμό που υπερβαίνει το μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ της χώρας, ακόμη και πριν τα μνημόνια». Εκανε λόγο για στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιείται και πρόσθεσε: «Σε αυτή την αθωράκιστη Αττική ήρθε να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή», αν και διευκρίνισε πως η διοίκηση δεν χρησιμοποίησε ποτέ ως άλλοθι την κλιματική αλλαγή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης μίλησε για την Αττική, μια περιοχή «που έχει βιώσει, εδώ και πολλές δεκαετίες, καταστροφικές πλημμύρες ακόμα και με ανθρώπινες απώλειες, αθροίζει όλες τις συνηθισμένες αιτίες του προβλήματος, όπως ραγδαία και χωρίς σχεδιασμό αστικοποίηση, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, αποψίλωση των ορεινών όγκων, κάλυψη των φυσικών ρεμάτων και άλλα». Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα των καθυστερήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «η κατάσταση δυσχεραίνεται από το δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο, με τις αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες φορέων και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πρόσφατος νόμος ο οποίος μείωσε τον χρόνο για την ανάδειξη μελετητή από 24 μήνες, -κατά μέσο όρο- σε περίπου 8-9 μήνες, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Γαβρίλης, «ο χρόνος που απαιτείται για ένα έργο από τη δημοπράτηση της μελέτης μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι πάνω από 6 -7 χρόνια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την συνέντευξη τύπου, από το 2014 και έως σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής έχει ολοκληρώσει 4 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 12,2 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ υπό μελέτη υπάρχουν αυτή τη στιγμή πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Η περιφέρεια άλλωστε στην περιοχή του Πειραιά, έχει παρέμβει στα εξής ρέματα:

  •  Ρέμα Αγίου Αντωνίου (Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας)- Καθαρισμός κοίτης από βλάστηση και φερτά υλικά σε μήκος 100 μέτρων με αφετηρία την οδό ΓΑΛΗΝΟΥ
  •  Ρέμα περιοχής πετρελαϊκών εγκαταστάσεων (Δ. Κερατσινίου – Δραπετσώνας) -Καθαρισμός κοίτης από βλάστηση και φερτά υλικά σε μήκος 200 μέτρων με αφετηρία την παραλιακή οδό.
  •  Χοάνη Κ. Παλαμά (Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη) -Καθαρισμός κοίτης από φερτά υλικά σε όλο το μήκος της (περ. 80 μέτρα).
  •  Ρέμα Ντ. Καραμπίνη (Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη)- Καθαρισμός κοίτης από φερτά υλικά σε μήκος 150 μέτρων με αφετηρία τη θέση του τεχνικού και προς ανάντη
  •  Ρέμα Σχιστού Κορυδαλλού (Δ. Κορυδαλλού)- Καθαρισμός κοίτης από φερτά υλικά σε μήκος 100 μέτρων με αφετηρία την οδό Αθ. Διάκου και προς κατάντη.
  •  Ρέμα Καμινίων (Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη) -Καθαρισμός κοίτης ρέματος από φερτά υλικά και βλάστηση σε μήκος 25 μέτρων με αφετηρία τη διασταύρωση των σιδηροδρομικών γραμμών με την οδό Κεχαγιά. Επίσης, καθαρισμός των οχετών στην προαναφερθείσα θέση.
  •  Ρέμα Προφήτη Δανιήλ (Δ. Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη) -Καθαρισμός κοίτης ρέματος από φερτά υλικά και βλάστηση σε μήκος 500 μέτρων.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας, ο αντιπεριφειάρχης Πειραιά, ανέφερε πως η οργάνωση αυτή γίνεται σε τρία επίπεδα: πρόληψη, διαχείριση κρίσης κατά την εξέλιξη του φαινομένου και τέλος καταγραφή και αποκατάσταση.

«Κάναμε έναν άθλο που υπερβαίνει τη νοοτροπία όλων των προηγούμενων χρόνων, κάθε νοοτροπία με την οποία δομήθηκε ο σχεδιασμός και οι πόλεις μας που αντιμετώπιζαν τα ρέματα σαν αγωγούς», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος. Αναφερόμενος στα έργα της περιφέρειας, ο κ. Αναγνωστόπουλος, διευκρίνισε πως υπάρχουν επιπλέον 19 έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 71 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα πιο σημαντικά