Πέμπτη, Ιουλίου 17 2025
ΕλλάδαΔούλευε καθαριστής για να πληρώνει τα ιδιαίτερα – Σάρωσε στις Πανελλήνιες με...

Δούλευε καθαριστής για να πληρώνει τα ιδιαίτερα – Σάρωσε στις Πανελλήνιες με 19.340 μόρια

Από καθαριστής… φοιτητής Ιατρικής – Η συγκλονιστική πορεία του Ιωάννη Παρίση

Με 19.340 μόρια, ο Ιωάννης Παρίσης, απόφοιτος του 1ου ΓΕΛ Πεύκων, πέτυχε στις Πανελλήνιες αυτό που για πολλούς φαντάζει άπιαστο: την εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Πίσω από τη βαθμολογία αυτή δεν κρύβεται μόνο αριστεία, αλλά και μια σπάνια ιστορία αυτοπειθαρχίας, αγώνα και βαθιάς ωριμότητας.

Από τη Marvel στα χειρουργεία

«Ονομάζομαι Παρίσης Ιωάννης και από μικρό παιδί είχα εμπνευστεί από τον Dr. Strange. Έβλεπα έναν γιατρό που, παρά τις αντιξοότητες, μετατράπηκε σε κάτι σπουδαίο. Ήθελα να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο – να γίνω νευροχειρουργός», δήλωσε σε συνέντευξή του στα foititikanea.gr.

Η αγάπη του για τη γνώση ξεκίνησε νωρίς. Μαζί με τον πατέρα του, τα καλοκαίρια προετοιμαζόταν για την επόμενη σχολική χρονιά. «Η μελέτη δεν ήταν υποχρέωση, ήταν τρόπος ζωής», πρόσθεσε.

222 1

Η πρώτη προσπάθεια, η αποτυχία και η απόφαση για… ολική επαναφορά

Την προηγούμενη χρονιά, αν και είχε εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθήματα προσανατολισμού (20 σε Φυσική και Χημεία, 19.4 στη Βιολογία), μια χαμηλή βαθμολογία στην Έκθεση (12.2) του στέρησε τη δυνατότητα να περάσει στην Ιατρική. Αντί να το αποδεχτεί, επέλεξε να παλέψει ξανά.

«Πέρασα Οδοντιατρική, αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα. Ήξερα τι με γεμίζει πραγματικά. Ξαναμπήκα στη διαδικασία, χωρίς φροντιστήρια αυτή τη φορά – απλά ιδιαίτερα Έκθεσης. Τα πλήρωνα δουλεύοντας ως καθαριστής τα σαββατοκύριακα», εξηγεί με ειλικρίνεια.

Πειθαρχία, μουσική και 10ωρο διάβασμα

Το καθημερινό του πρόγραμμα ήταν απαιτητικό αλλά συγκεκριμένο: πρωινή έντονη γυμναστική, ηλιοθεραπεία, μπάνιο, και κατόπιν διάβασμα. «Το διάβασμά μου είχε στρατηγική: λίγη θεωρία και μετά άπειρες εφαρμογές, τεστ, διαγωνίσματα», περιγράφει. Για την Έκθεση, έθεσε στόχο να γράφει μία κάθε ημέρα.

Παράλληλα, φρόντιζε την ψυχική του ισορροπία με μουσική (πιάνο και βιολί), ποδηλασία στο Σέιχ Σου, διαλογισμό, προσευχή και μελέτη στωικής φιλοσοφίας. «Χρειάζεσαι κάτι να σε κρατάει σταθερό. Οι Πανελλαδικές είναι μαραθώνιος ψυχής», λέει στα Φοιτητικά Νέα.

Για τη θεωρητική ύλη, χρησιμοποίησε την εφαρμογή Anki, η οποία βασίζεται στην τεχνική της διασποράς επανάληψης (spaced repetition). Πέρασε ολόκληρο το βιβλίο της Βιολογίας, παράγραφο-παράγραφο, και έκανε συστηματική ανασκόπηση. Τα λάθη του τα σημείωνε σε post-it, τα οποία κολλούσε στον τοίχο του υπνοδωματίου, για να μην τα ξεχνά.

«Πέρασες Ιατρική!»

«Οδηγούσα όταν έφτασε το SMS με τα μόρια. Έδωσα το κινητό στον πατέρα μου. Εκείνος το διάβασε, σιώπησε. Υπολόγιζε. Εκεί που ήμουν έτοιμος να απογοητευτώ, μου λέει: “Ιωάννη, πέρασες Ιατρική Θεσσαλονίκης!”», θυμάται συγκινημένος.

«Άνοιξα τα αλάρμ, σταμάτησα στην άκρη, χτυπούσα το στήθος μου από χαρά. Δεν μπορώ να περιγράψω τη στιγμή αυτή».

Το μήνυμα προς τους υποψηφίους του αύριο

«Αν θέλεις κάτι πραγματικά, βρες τον τρόπο. Μην περιμένεις από τη ζωή να σου το φέρει. Σχεδίασε, δούλεψε, πέσε και ξανασήκω. Κόψε τα περιττά – εγώ είχα κινητό με κουμπιά για να αποφύγω τα social media. Ο στόχος απαιτεί απόλυτη προσήλωση».

Τονίζει επίσης: «Η αυτοπεποίθηση πρέπει να στηρίζεται σε δοκιμασία, όχι σε αυταπάτη. Δούλεψε τα λάθη σου – εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις».

Ο Ιωάννης αναγνωρίζει ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι αντικειμενικές, αλλά θεωρεί ότι το σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές και περισσότερη αξιοκρατία. «Θαυμάζω το μοντέλο της Γερμανίας. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση», σημειώνει.

Πηγή: foititikanea.gr

Τα πιο σημαντικά