Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
Ελλάδα«Δώρο θεού» στον Έβρο: Ξεκίνησε να βρέχει στο δάσος της Δαδιάς

«Δώρο θεού» στον Έβρο: Ξεκίνησε να βρέχει στο δάσος της Δαδιάς

Η ελπίδα ξαναγεννήθηκε από τις σταγόνες της βροχής – Επιστρέφουν τα χαμόγελα καθώς σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα

Ένα μικρό «θαύμα» έμελλε να φέρει την ελπίδα στις ώρες αγωνίας που περνούν οι κάτοικοι του Έβρου. Το «δώρο» που περίμεναν όλοι από τον καιρό ήρθε λίγο μετά τις 08:30.

Επιτέλους άρχισε να βρέχει στην περιοχή του Έβρου! Η ελπίδα ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της φωτιάς που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, στη Δαδιά Έβρου η οποία στιγμάτισε όχι μόνο τις ψυχές και τις καρδιές όλης της χώρας, αλλά φέρνει και τεράστιες καταστροφικές περιβαλλοντολογικές συνέπειες

fotia 8 e1658731025697

Η φωτιά στον Έβρο καίει εδώ και πέντε μέρες, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο στο δάσος της Δαδιάς.

Και ενώ τα εναέρια μέσα δεν μπορούσαν να σηκωθούν, με το πρώτο φως της μέρας, λόγω καιρού, ξαφνικά οι ουρανοί άνοιξαν και στην περιοχή άρχισε να βρέχει! Τα χαμόγελα όμως επέστρεψαν και από το «πράσινο φως» που δόθηκε λίγο μετά τις 09:00 για να αρχίσουν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο Mi8 και 2 τράκτορες.

fotia2 3 e1658731413328

Από νωρίς το πρωί, η κατάσταση στα μέτωπα στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικά προς Δαδιά και στα δυτικά ήταν σαφώς καλύτερη. Η νύχτα στον Έβρο ήταν κρίσιμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά, η οποία είχε αναζωπυρωθεί επικίνδυνα λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ με αποτέλεσμα να ζητηθεί, για δεύτερο νύχτα, η εκκένωση του χωριού Δαδιά.

fotia3 1 e1658731521257

Οι άνεμοι όμως άλλαξαν, ο κίνδυνος για το χωριό απομακρύνθηκε και οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη ζώνη Α1. Στα νοτιοδυτικά είναι το μέτωπο στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.Τα πιο σημαντικά