Δωρεάν ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε πλατείες και… παραλίες!

7 Αυγούστου, 20157:17 ΜΜ

Νέα τάση επισκέπτεται τον κόσμο του βιβλίου στηριζόμενη στην προσφορά και την αλληλεγγύη.

Η τάση αυτή ακούει στο όνομα της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που μπορεί να στηθεί σε κάθε γωνιά, πλατεία και δρόμο ακόμη και σε…παραλία. Χαρίζει δωρεάν ανάγνωση σε κατοίκους χωρίς να απαιτείται χρηματικό ποσό, εκείνο που χρειάζεται όμως είναι παλιά βιβλία που μπορεί να προσφέρει κανείς.

Η δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην πλατεία Δεξαμενής (Κολωνάκι)

22509961_kolwnaki.limghandler

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο Δήμο Γλυφάδας είναι γεγονός στην 5η παραλία της περιοχής, που εγκαινιάστηκε στις 31 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα που έρχεται να προστεθεί στον μικρό κατάλογο του  www.vivliothiki.org , της πρωτοβουλίας των ανταλλακτικών βιβλιοθηκών που επιχειρεί να προσεγγίσει εναλλακτικά την έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης.

22509938_g.limghandler

Τη βιβλιοθήκη έχουν σχεδιάσει οι αρχιτέκτονες Ελευθέριος Αμπατζής και Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου. Η κατασκευή ακολουθεί σύγχρονες επιταγές, στα πρότυπα όμως μιας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με υλικό που διαχειρίζονται οι χρήστες της. Δεν απαιτείται συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο, αλλά η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα και για ολόκληρο το 24ωρο.

Η δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στα Χανιά

22509962_xania.limghandler

Η συλλογή βιβλίων, δε, εναλλάσσεται καθημερινά, με την κάθε προσφορά έντυπου υλικού να είναι δεκτή. Στόχος του προγράμματος  η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και η υπεύθυνη διαχείριση του υλικού της βιβλιοθήκης από τους χρήστες της. Ο δημόσιος χώρος επαναπροσδιορίζεται, με την εκπαιδευτική επιμόρφωση να θεμελιώνει τη γωνιά αυτή του πολιτισμού. Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Γλυφάδα καταφθάνει μετά τη βιβλιοθήκη της Κηφισιάς, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της πλατείας Δεξαμενής στο Κολωνάκι και των Χανίων.

Η δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

22509963_sgt.limghandler

Είναι αυτόνομη ενεργειακά αξιοποιώντας εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στην οροφή της για να φωτίζεται, ενώ διαθέτει και οθόνη αφής με χρηστικές πληροφορίες για την ανταλλαγή βιβλίων. Πλήθος κόσμου παρευρέθη στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης, με τον δήμαρχό της Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου να δηλώνει:

«Αυτό το εγχείρημα στηρίχθηκε κυρίως στο μεράκι ορισμένων ανθρώπων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Καλώ όλους να προστατεύσουμε τη βιβλιοθήκη και να ανταλλάζουμε βιβλία όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς». Να σημειωθεί πως η δεύτερη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο δήμο Γλυφάδας αναμένεται να τοποθετηθεί το Σεπτέμβριο στο εμπορικό κέντρο του Δήμου.

Η δωρεάν ανταλλακτική βιβλιοθήκη στη Γλυφάδα

22509960_glufada.limghandler

via
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News