Αν δείτε τον σκύλο σας να πιέζει το κεφάλι του στον τοίχο πρέπει να τον πάτε άμεσα στον κτηνίατρο

30 Μαΐου, 20175:10 ΜΜ
More videos

Όσοι έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή και στο σπίτι τους, θα έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το προστατέψουν. Γι’ αυτό ακριβώς κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους που προέρχονται από το επικίνδυνο σύμπτωμα, που ονομάζεται πίεση κεφαλιού.

Τα ζώα επικοινωνούν με πολλούς τρόπους, από το να μας ακολουθούν παντού, μέχρι το να γαβγίζουν δυνατά, όταν θέλουν περισσότερο φαγητό.

Ωστόσο, αν δείτε τον σκύλο σας να πιέζει το κεφάλι του ενάντια στον τοίχο ή οποιαδήποτε άλλη σκληρή επιφάνεια, πρέπει να ξέρετε ότι σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει καλά και πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια κατευθείαν.

Η πίεση του κεφαλιού δεν είναι μια χαριτωμένη κίνηση που κάνουν τα κατοικίδια, αλλά μια ακριβής και επαναλαμβανόμενη κίνηση, που σημαίνει ότι πρέπει να πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Τι είναι η πίεση του κεφαλιού;

Tayra Lucero

Σύμφωνα με το Pet MDη πίεση του κεφαλιού είναι μια κατάσταση που “χαρακτηρίζεται από την καταναγκαστική πράξη της πίεσης του κεφαλιού σε έναν τοίχο ή άλλο αντικείμενο, χωρίς προφανή λόγο.”

Είναι μια επαναλαμβανόμενη κίνηση που το κατοικίδιό σας μπορεί να κάνει αντανακλαστικά, όπως το φτέρνισμα ή το ξύσιμο.

Η κίνηση από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη, αλλά μπορεί να υποδεικνύει κάποια ασθένεια ή τραυματισμό στο νευρικό σύστημα.

1.Ανισορροπία άλατος

Tayra Lucero

Τα σκυλιά μπορεί να μη ρίχνουν αλάτι και πιπέρι στο φαγητό τους όπως εμείς, αλλά και πάλι χρειάζονται αλάτι στη διατροφή τους.

Με πάρα πολύ λίγο νάτριο, το νερό δε μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά μέσα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας μπορεί να είναι επικίνδυνα αφυδατωμένος.

Οι ανισορροπίες του αλατιού μπορούν να οδηγήσουν σε οίδημα στον εγκέφαλο και επιληπτικές κρίσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιας ασθένειας στα νεφρά ή μιας σοβαρής διάρροιας.

2.Όγκος

Tayra Lucero

Κάποιοι όγκοι στον εγκέφαλο είναι καρκινικοί και κάποιοι άλλοι καλοήθεις. Ωστόσο, ακόμα και οι καλοήθεις μπορούν να προκαλέσουν μερικά πολύ δυσάρεστα συμπτώματα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή ένας όγκος που αναπτύσσεται πιέζει άλλα σημεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τη λειτουργία αυτών των περιοχών.

Όταν ένας όγκος επεκτείνετε τόσο πολύ που προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα, ο σκύλος σας μπορεί να εκφράσει αυτή τη δυσφορία, πιέζοντας το κεφάλι του στον τοίχο.

3.Λύσσα

Tayra Lucero

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας πιέζει το κεφάλι του στον τοίχο, πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά για συμπτώματα λύσσας.

Αυτά περιλαμβάνουν αφρούς από το στόμα, φόβο για το νερό, καταναγκαστική συμπεριφορά και το να τρώει ξένα αντικείμενα.

Συνήθως, η λύσσα είναι θανατηφόρα για τους σκύλους και τις γάτες και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους με μια μόνο δαγκωματιά. Για αυτό ακριβώς χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.

4.Τσιμπούρια

Tayra Lucero

Τα ζώα και ειδικά αυτά που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να κολλήσουν εύκολα κάθε είδους παράσιτο.

Κάποια είναι αβλαβή, ενώ κάποια άλλα όπως τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Τα τσιμπούρια είναι γνωστά για την πρόκληση νευρολογικών προβλημάτων και τον τραυματισμό του νευρικού συστήματος, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες.

5.Δηλητηρίαση με μόλυβδο

Tayra Lucero

Τα παλιά σπίτια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τα κατοικίδια, αφού μπορεί να πέσουν νιφάδες σκόνης με μόλυβδο, τις οποίες μπορεί να φάνε κατά λάθος τα ζώα.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συνήθως εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης διανοητικής βλάβης.

6.Τραύμα στο κεφάλι

Tayra Lucero

Όταν ένα ζώο έχει πάθει διάσειση, αντιδρά όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι: μπερδεύεται, χάνει τον προσανατολισμό και την αίσθηση ισορροπίας του.

Ένα τραύμα στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλέσει το φαινόμενο της πίεσης του κεφαλιού, αφού με αυτόν τον τρόπο τα ζώα προσπαθούν να ανακουφίσουν την πίεση που νιώθουν.

Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος έχει κάποιο τραύμα στο κεφάλι, απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο.

7.Εγκεφαλικό

Tayra Lucero

Το εγκεφαλικό είναι μια αιμορραγία του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει από ένα μικρό τραύμα, μέχρι σοβαρές νευρολογικές δυσλειτουργίες.

Δεν υπάρχουν πάντα προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και γι’ αυτό η πίεση του κεφαλιού είναι σημαντική, αφού μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News