Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
γονείςΔείτε πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του Pokemon...

Δείτε πώς θα προστατεύσετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του Pokemon Go

Το παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας “Pokemon Go” αποτελεί την τελευταία μανία του πλανήτη μας καθώς όπου κι αν κοιτάξετε θα δείτε παιδιά, εφήβους αλλά και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να κραδαίνουν ανά χείρας το smartphone τους και να κυνηγούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν τις αγαπημένες φιγούρες του παιχνιδιού.

Η λογική του Pokemon Go στηρίζεται στο GPS του εκάστοτε smartphone επιτρέποντας στον παίκτη να κυνηγά και να εκπαιδεύει τα Pokemon σαν να βρίσκονται όντως μπροστά του.

pokemon

Οι GPS αισθητήρες του κινητού εντοπίζουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης και χρησιμοποιώντας το Google Maps δημιουργούν ένα «πραγματικό» ταμπλό παιχνιδιού μπροστά στα μάτια του, πάντα μέσα από την οθόνη του κινητού του.

Με άλλα λόγια, ο χρήστης της συσκευής μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή του παιχνιδιού και το περιβάλλον στο οποίο κινείται, γίνεται σκηνικό του παιχνιδιού.

Playing-Pokemon-GO-Outside

Η φρενίτιδα που προκάλεσε η τεράστια αποδοχή του παιχνιδιού από τους χρήστες σε συνδυασμό με τους πολλούς κινδύνους που κρύβονται επιμελώς πίσω από το παιχνίδι έχει εγείρει μεγάλες ανησυχίες για ενδεχόμενα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν ή για εκμετάλλευσή του από παιδόφιλους που θέλουν να αποπλανήσουν τα θύματά τους.

Ηδη έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και επικίνδυνη οδήγηση, αφού οι χρήστες της εφαρμογής ακολουθούν τα εικονικά πλάσματα μέσα στον πραγματικό κόσμο έχοντας τα μάτια τους καρφωμένα πάνω στην οθόνη του κινητού τους και αδιαφορώντας για όλα όσα διαδραματίζονται την ίδια στιγμή γύρω τους.

pokemon-go-nick_statt-2016-1.0.0

Ομως το πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο του «δολώματος» που έχει το παιχνίδι και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παγιδεύσει κάποιος ανυποψίαστα παιδιά. Με αυτό ένας χρήστης μπορεί να βάλει ένα δόλωμα σε μια συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που κάνει τον χαρακτήρα Pokemon να εμφανίζεται και άρα να προσελκύει τους παίκτες στο ίδιο σημείο.

Φοβούμενη για το πώς θα μπορούσε κάποιος να το εκμεταλλευτεί, μία γυναίκα έκανε ένα πείραμα: έβαλε ένα δόλωμα σε ένα σημείο και παρατήρησε ότι μέσα σε λίγα λεπτά είχαν εμφανιστεί αρκετά παιδιά χωρίς τους γονείς τους, αγνοώντας εντελώς τους κινδύνους και χωρίς να εξετάζουν ότι παίζουν με αγνώστους.

PokemonPanel_17543324_8col

Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους αυτού του νέου παιχνιδιού- μανίας  αλλά και για να ενημερώσουμε τους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά για το πώς θα προστατευτούν παίζοντας το, μιλήσαμε με τον Γιώργο Κορμά, Υπεύθυνο Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, www.help-line.gr.

Επιμέλεια: infokids.gr

Τα πιο σημαντικά