Αν δείτε ένα τέτοιο σπυράκι στη μέση σας μπορεί να είναι μία κύστη κόκκυγος

8 Ιουνίου, 20174:02 ΜΜ
More videos

Κατά πάσα πιθανότητα δεν έχετε ξανακούσει για την κύστη κόκκυγα. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό εσείς ή κάποιος γνωστός να είχατε μία τέτοια.

Η κύστη κόκκυγα είναι απλά ένας ιατρικός όρος για το σπυράκι που μπορεί να εμφανιστεί στο άνω μέρος των οπισθίων σας. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν γιατί εμφανίζεται αυτό το σπυράκι ή πόσο σημαντικό είναι το να το ξεφορτωθούμε.

Μάλιστα, πολλοί μπορεί να έχουν κύστη κόκκυγα και να μην το ξέρουν, αφού μεταμφιέζεται πολύ καλά ως εσωτερικό σπυράκι ή τρίχα που έχει γυρίσει προς τα μέσα. Επίσης, είναι εύκολο να τη μπερδέψουμε και με σμηγματογενή κύστη, η οποία έχει παρόμοιες θρομβώσεις κάτω από το δέρμα.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλές γνωστές και χρήσιμες πληροφορίες για να αντιμετωπίσουμε μια κύστη κόκκυγα.

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Laura Caseley

Όπως είπαμε και παραπάνω, η κύστη κόκκυγα είναι ένα σπυράκι που μοιάζει πολύ με εσωτερικό σπυράκι ή τρίχα που γυρίζει προς τα μέσα.

Η Mayo Clinic το περιγράφει ως: “Μια ανώμαλη τσέπη στο δέρμα, που συνήθως περιέχει τρίχες και δερματικά υπολείμματα. Επίσης, πάντα βρίσκεται στον κόκκυγα στην κορυφή της σχισμής των γλουτών.”

Ακόμη, μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν και στα χέρια, κυρίως σε κομμωτές, σύμφωνα με μελέτη του Maimonides Medical Center.

Πώς βγάζουμε μια κύστη κόκκυγα;

Laura Caseley

Συνήθως, η κύστη κόκκυγα προκύπτει από μια διαδικασία 2 βημάτων.

Σύμφωνα με την παιδιατρική κλινική της Βοστώνης, πρώτα αναπτύσσουμε μια μικρή ανοιχτή πληγή, που συνήθως προκύπτει μετά από παρατεταμένη καθιστική ζωή ή από δραστηριότητες, όπως η ιππασία.

Μόλις αναπτυχθεί η πληγή, είναι εύκολο να κολλήσουν εκεί υπολείμματα από τρίχες και δέρμα.

Όταν συμβεί αυτό, το σώμα ανταποκρίνεται, αναπτύσσοντας ένα προστατευτικό στρώμα δέρματος γύρω από τα ξένα αντικείμενα, παγιδεύοντας τα υπολείμματα στο εσωτερικό και δημιουργώντας μια κύστη.

Ποια αίσθηση αφήνει;

Laura Caseley

Μπορεί να νιώσετε μια μικρή πίεση όταν κάθεστε πάνω στο σπυράκι, αλλά γενικά το κύριο σύμπτωμα είναι απλά η εμφάνιση της κύστης.

Βέβαια, η κύστη κόκκυγα μπορεί να μολυνθεί πολύ εύκολα και σε αυτή την περίπτωση θα βιώσετε πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.

Επίσης, μπορεί να μοιάζει και με σπυράκι που βγάζει πύον, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Laura Caseley

Η μόλυνση είναι η πρώτη επιπλοκή της κύστης κόκκυγα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι μολύνσεις μπορεί να ξεκινήσουν από μικρές και να εξελιχθούν σε πολύ επικίνδυνες, αν τις αφήσουμε χωρίς θεραπεία.

Επίσης, μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα, δηλαδή ένα μείγμα από πύον κάτω από το δέρμα ή μια ανοιχτή πληγή.

Οι χρόνιες κύστεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα κινδύνου για καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, έναν τύπο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη στη Βραζιλία.

Μπορώ να τη σπάσω;

Laura Caseley

Σίγουρα πρέπει να αποφύγετε να σπάσετε την κύστη κόκκυγα.

Σπάζοντας το σπυράκι, μπορεί να νιώσετε μια παροδική ανακούφιση, αλλά ανοίγετε δρόμο για να μπουν μικρόβια στον οργανισμό σας, που μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Πώς μπορώ να την ξεφορτωθώ στο σπίτι;

Laura Caseley

Αντί να το σπάσετε, δοκιμάστε να το ξηράνετε με σπιτικές θεραπείες.

Χρησιμοποιώντας ζεστές κομπρέσες, μπορείτε να βοήθησε την κύστη να ανοίξει από μόνη της και να απελευθερώσει τις τρίχες και τα υπολείμματα που βρίσκονται μέσα της.

Η καλύτερη σπιτική θεραπεία, είναι να προλάβετε την κύστη όσο είναι ακόμα μια ανοιχτή πληγή και να τη θεραπεύσετε πριν εγκλωβιστούν μέσα τρίχες και υπολείμματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ γιατρό;

Laura Caseley

Μπορείτε να τη θεραπεύσετε μόνοι σας αν συμβεί μια ή δυο φορές, αλλά αν έχετε χρόνια κύστη κόκκυγα, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να κάνει μια μικρή επέμβαση για να αφαιρέσει ξένα αντικείμενα και να καθαρίσει καλά την κύστη, σύμφωνα με το Summit Medical Group.

Πώς μπορώ να πάρω προληπτικά μέτρα για το μέλλον;

Laura Caseley

Αν κάνετε μια καθιστική δουλειά, θα πρέπει να σηκώνεστε και να τεντώνεστε όποτε μπορείτε.

Επίσης, πλύνετε καλά την περιοχή και ξεφορτωθείτε τυχόν περιττές τρίχες.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News