Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΔίωξη στον πατέρα του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη,...

Δίωξη στον πατέρα του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στην Θεσσαλονίκη, ζητά ο Κούγιας

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 και σχολίασε αναλυτικά την διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα αναφορικά με την προφυλάκιση του αστυνομικού.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του, σημείωσε πως παρότι εύχεται ο 16χρονος να γίνει γρήγορα καλά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται πως κατηγορείται για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά συρροή – κι εκ προθέσεως – ενώ ο πελάτης του αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Υπογράμμισε, παράλληλα, και ένα πλήθος άλλων παραβάσεων – που αφορούν την επικίνδυνη και παράνομη οδήγηση, αλλά και την ίδια την κλοπή της βενζίνης.

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ερώτηση ακροατή, ο Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη και στον πατέρα του θύματος.

Όπως εξήγησε, υπάρχει το αδίκημα της παραχώρησης αυτοκινήτου σε ανήλικο, ενώ υφίσταται και το ζήτημα της πλημμελούς επιμέλειας.

Τόνισε, άλλωστε, πως θα ασκηθεί δίωξη στον άνδρα αυτόν, καθώς προχώρησε σε απειλές εις βάρος των παιδιών του αστυνομικού, ενώ φρόντισε να αναφέρει πως πρόκειται για άτομα με δύο σελίδες ποινικό μητρώο, που έχει καταδικαστεί για κακούργημα.

Προς το τέλος της τοποθέτησής του, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως «δεν θέλω να πω ότι σε ορισμένα μέρη η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα είναι μάστιγα».

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε σήμερα και στο Mega. Ως προς το χρονικό της καταδίωξης ο κ. Κούγιας εξήγησε τα εξής:

«Ξεχνάμε ένα προηγούμενο. Όλοι μιλούν για έναν ανήλικο. Σε αυτή την καταδίωξη δεν υπήρχε κανένας ανήλικος. Η γνώση που είχαν τα δύο πληρώματα των δικυκλιστών ήταν ότι ένας πολίτης, αδιευκρίνιστου ηλικίας και αδιευκρίνιστου χρώματος, έχει διαπράξει μία παράνομη πράξη, έχει κλέψει βενζίνη. Τους το λέει ο υπάλληλος και ξεκινούν να αναζητούν το αυτοκίνητο στην περιοχή».

«Βρίσκουν το αυτοκίνητο, το πλησιάζουν, αρχίζουν με τους φανούς και τα ηχητικά σήματα να δείχνουν προς τα έξω ότι γίνεται καταδίωξη. Προλαβαίνουν το αυτοκίνητο αυτό σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί η μία μοτοσυκλέτα πλησιάζει, η άλλη μοτοσυκλέτα που βρισκόταν ο εντολέας μου κρατά απόσταση ασφαλείας και ειδοποιούν και λένε να σταματήσουν για να κάνουν έλεγχο», πρόσθεσε ο ποινικολόγος.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κυριακή Κλιάμπα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο Αλέξης Κούγιας τόνισε:

«Θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου γιατί έχει διαρρεύσει μέρος της δικογραφίας, και μάλιστα επιλεκτικά γιατί το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της δικογραφίας, η προφορική απολογία του κατηγορουμένου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Έχει δημοσιοποιηθεί μόνο το απολογητικό υπόμνημα και αυτό επιλεκτικά και εκτίθεται ο εντολέας μου».

«Πράγματι υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να τηρεί ο αστυνομικός όταν καταδιώκει κάποιον. Όταν καταλήγει αυτή η διαδικασία, και αφού έχουν προηγηθεί προειδοποιήσεις προς τον καταδιωκόμενο ηχητικά ή με φανούς και ηχητικά. Ακολούθως έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάνοντας προειδοποιητικές βολές και ακολούθως μπορεί είτε να χτυπήσει – εάν είναι πεζός – σε τέτοιο σημείο τον καταδιωκόμενο, που να του προκαλέσει μία «μικρή ζημιά» και όχι τη ζωή του, αλλά όταν αντιληφθεί ότι κινδυνεύει η ίδια η ζωή του αστυνομικού ή κάποιου συναδέλφου του ή ενός πολίτη, μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο του και να του αφαιρέσει τη ζωή, χωρίς να έχει συνέπειες», συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας.

«Ο οδηγός του αυτοκίνητου, το οποίο έχει φιμέ τζάμια, αρνείται τον έλεγχο, παραβιάζει το κόκκινο με κίνδυνο ζωής των διασταυρωμένων ΙΧ, και αρχίζει και τρέχει. Τον ακολουθούν τον πλησιάζουν και πάλι δεν σταματάει, παραβιάζει και άλλο φανάρι. Παραβίασε 3 φανάρια και ξεκινά μία περιοχή χωρίς φανάρια που είναι η περιοχή που οδηγεί στις φυλακές των Διαβατών και μόνο νταλίκες περνούν. Εκεί κοντά είναι και ο καταυλισμός των Ρομά», σημείωσε ο ποινικολόγος.

«Εκεί τον ξαναπλησιάζουν και ξεκινά μία καταδίωξη αλλά εκείνος με χειρόφρενα, σαν έμπειρος οδηγός και χωρίς να ξέρουν την ηλικία του, αρχίζει και κάνει αναστροφές στο αυτοκίνητο προσπαθώντας να εμβολίσει την μοτοσυκλέτα. Την τρίτη φορά και κοντά τις γραμμές του τρένου, ο καταδιωκόμενος κάνει πάλι την ίδια ενέργεια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του πατέρα του 16χρονου Ρομά είπε πως είναι ένα πρόσωπο που δεν είναι άγνωστο στη δικαιοσύνη, “έχει τρεις σελίδες ποινικό μητρώο”.

Δείτε το βίντεο:

Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις απειλές των Ρομά για αντίποινα

Διπλή εισαγγελική παρέμβαση εκδηλώθηκε, με αφορμή τις εξελίξεις για την υπόθεση του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έπειτα από εισαγγελική εντολή, διεξάγονται δύο προκαταρκτικές έρευνες, αφενός για δηλώσεις που είδαν τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας από μέλη της κοινότητας Ρομά, με τις οποίες απειλούν ή καλούν σε αντίποινα και πράξεις αντεκδίκησης, και αφετέρου για «διαρροή» υλικού, το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία τής υπόθεσης.

Η πρώτη έρευνα διεξάγεται από την Κρατική Ασφάλεια, με διερευνώμενα αδικήματα αυτά της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος, ενώ η δεύτερη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας για την πράξη της παραβίασης δικαστικού απορρήτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη (θα κληθεί να την άρει εντός 5ημέρου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης).

Την ίδια ώρα, ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με πληροφορίες από dikaiologitika και protothema.gr

Τα πιο σημαντικά