Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

27 Ιουνίου, 2017 3:55 ΠΜ
More videos

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, διευρύνεται η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση έλαβε χώρα το διάστημα 21-23 Ιουνίου, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και την συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις ευρώ.

Αναλυτικά σύμφωνα με το ΠΑΜΑΚ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33% παρουσιάζοντας άνοδο 0,5% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση η οποία έλαβε χώρα στις 24-26 Μαΐου.

Στον αντίποδα το κυβερνών κόμμα εμφανίζει πτώση 1,5% περνώντας στο 15% από 16,5%.

Τρίτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το οποίο διατηρεί το ποσοστό του στο 7,5%. Η Χ.Α συγκεντρώνει 7% (από 7,5%) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6% (από 5,5%).

Εκτός κοινοβουλίου σύμφωνα με την δημοσκόπηση, φαίνεται πως μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, το Ποτάμι με 2%, οι ΑΝΕΛ με 2%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,5%, ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ,  η Νέα Δημοκρατία προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά και στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας 69,5% με τον ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 10,5%.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινείται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στο 43,5%. Το 25,5% των ψηφοφόρων του κόμματος μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 9,5% στην αδιευκρίνιστη ψήφο και το 10% προς τη Νέα Δημοκρατία.

Η συσπείρωση της ΝΔ από την άλλη ανέρχεται σε 84%. Το 6,5% μετακινείται προς το άκυρο/λευκό, το 8% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο και το 1,5% προς λοιπά κόμματα.

Τεράστιο είναι το προβάδισμα που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία και στην παράσταση νίκης, συγκεντρώνοντας 69,5% έναντι 10,5% του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή απόσταση 59 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 33% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 16% επιλέγει κυβερνητικό πόλο υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 18% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 16% των προτιμήσεων. Κανένας από τους δύο απαντά το 47,5%.

Αποτιμούν αρνητικά τις αποφάσεις του Eurogroup

Αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση του Eurogroup για το χρέος. Το 71,5% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση τελικά δεν πήρε όσα διεκδίκησε, ενώ το 13% θεωρεί πως η κυβέρνηση πέτυχε τους στόχους της.

Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το 60,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση απέτυχε στις διεκδικήσεις της.

Την ίδια στιγμή, το 82,5% των ψηφοφόρων απαντούν πως με την απόφαση η Ελλάδα καταδικάστηκε σε διαρκή λιτότητα, ενώ το 10% θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται καθ οδόν προς την έξοδο από την κρίση. Την ίδια ώρα 68% συμφωνεί με την άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης, ενώ το 16,5% με την άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα το 77,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αποτελεσματικά μια ουσιαστική μείωση του χρέους, ποσοστό που ανέρχεται στο 55,5% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Διογκούμενη δυσαρέσκεια

Κατά τα άλλα, το 83% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ διογκώνεται η δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις το 4,5% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το 33,5% εμφανίζεται δυσαρεστημένο αλλά θεωρεί πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές και το 59% είναι δυσαρεστημένο και θεωρεί πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Αλλά και στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, το 46,5% εμφανίζεται δυσαρεστημένο αλλά θεωρεί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, ενώ το 40,5% είναι δυσαρεστημένο και πιστεύει πως υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης εμφανίζεται το 11%.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ακολουθήστε μας στο facebook: