Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΔημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις «δυο ταχυτήτων» στους μισθούς τους -Τι έρχεται μετά τις...

Δημόσιοι υπάλληλοι: Αυξήσεις «δυο ταχυτήτων» στους μισθούς τους -Τι έρχεται μετά τις εκλογές

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αποδοχές τους, βρίσκονται στο επίκεντρο των κομματικών αναφορών και σχεδιασμών, ενόψει της δεύτερης κάλπης.

Για αύξηση 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον πρώτο χρόνο, ξεπάγωμα των τριετιών και θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είχε μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστέρι.

Αντίστοιχα, σε αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 10% για τους χαμηλόμισθους και θα περιορίζονται στο 2%-3% για τους υψηλόμισθους προσανατολίζεται ο σχεδιασμός για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία. Επιπλέον, σχεδιάζονται ενισχύσεις των επιδομάτων ευθύνης, καθώς και αυξημένα επιδόματα για τα παιδιά.

Θα είναι, αναφέρεται, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί, αφού πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2024 και προηγουμένως να προετοιμαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, με βάση το σχεδιασμό της ΝΔ, οι 650.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους για πρώτη φορά από το 2009. Υπολογίζεται, σύμφωνα με μελέτη της ΑΔΕΔΥ, ότι οι μειώσεις την περίοδο αυτή ήταν κατά μέσον όρο 17,1%, καθώς καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Η απελθούσα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί –και έχει περιλάβει και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν στο τέλος Απριλίου– αυξήσεις καθαρού κόστους 500 εκατ. ευρώ. Η μεικτή αύξηση, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους των εργαζομένων, ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το μισθολόγιο έχει συνολικό ύψος 13 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων και άλλων παροχών, αλλά χωρίς οδοιπορικά, επιδόματα βαρέων και ανθυγιεινών κ.α.), η αύξηση που προκύπτει με τα 500 εκατ. ευρώ είναι κατά μέσον όρο 4%. Οι χαμηλόμισθοι, όμως, θα επωφεληθούν με υπερδιπλάσιο ποσοστό και οι υψηλόμισθοι με μικρότερο, συν τα επιδόματα, εφόσον κατέχουν θέση ευθύνης.

Στην πραγματικότητα, όπως επισήμανε πρόσφατα και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, οι αυξήσεις των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ξεκινήσει ήδη από φέτος, με μια σειρά από παροχές. Συγκεκριμένα, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 202 εκατ. ευρώ, ενώ η κατάργηση της παρακράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αντιστοιχεί σε 80 εκατ. ευρώ. Η αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ έχει κόστος 65 εκατ. ευρώ, ενώ η ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων κόστισε 58 εκατ. ευρώ. Τα κίνητρα επίτευξης στόχων έχουν ετήσιο κόστος 50 εκατ. ευρώ και η αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών 75 εκατ. ευρώ.

Ολα τα παραπάνω αθροίζονται περίπου σε 530 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα 700 εκατ. ευρώ του μεικτού κόστους από την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αθροίζονται σε 1,230 δισ. ευρώ, επισημαίνεται.

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι σε κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα μειώνεται σε όρους αγοραστικής δύναμης κατά 730 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει προφανώς από την αφαίρεση του πληθωρισμού από τις αυξήσεις. Ωστόσο ούτε οι συντάξεις, με βάση τον νόμο του 2014 του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνονται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Προβλέπεται η αύξησή τους κατά τον μέσο όρο της αύξησης του πληθωρισμού και του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι το κόστος των συντάξεων είναι 31 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν –σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών– την πορεία υπέρβασης των εσόδων έναντι του στόχου του προϋπολογισμού που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ο προϋπολογισμός κινείται εντός στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, σημειώνεται, επιτρέποντας έτσι την υλοποίηση των σχεδίων και για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα πιο σημαντικά