Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΔημογραφική βόμβα: Το 42% του πληθυσμού της χώρας θα είναι ηλικιωμένοι το...

Δημογραφική βόμβα: Το 42% του πληθυσμού της χώρας θα είναι ηλικιωμένοι το 2060

Από 1/1/22 νέοι ασφαλισμένοι και ως 35 ετών προαιρετικά στο Νέο Επικουρικό Ταμείο

Η μείωση των γεννήσεων και ο διπλασιασμός των ηλικιωμένων αποτελούν τη δημογραφική βόμβα που εξελίσσεται σε ατομική βόμβα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις στο μέλλον.
Το καμπανάκι χτυπά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο το 42% του πληθυσμού στη χώρα θα είναι το 2060 ηλικιωμένοι άνω των 62 ετών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει πλήρη αντιστροφή της ηλικιακής πυραμίδας, αλλά και δραματική επιδείνωση του «Λόγου εξάρτησης» (εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο). Και αυτό γιατί η σχέση θα είναι 1:1, δηλαδή για κάθε εργαζόμενο θα αντιστοιχεί ένας συνταξιούχος.
Τα σχετικά στοιχεία παρατέθηκαν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά την οποία ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκε στη δημιουργία «ατομικού κουμπαρά» για κάθε νέο ασφαλισμένο μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 που έχει ως βασικούς στόχους: την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού στο ασφαλιστικό, τη δημιουργία πόρων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά και τη δημιουργία αντικινήτρων για συμμετοχή στην ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία.

Δημογραφική γήρανση

Τα τελευταία 40 έτη (1980-2020) ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44% και οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019.

Βασικά χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης επικουρικών συντάξεων

Η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τα εξής χαρακτηριστικά: στηρίζεται στη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου (βασική αρχή των ασφαλίσεων), μειώνοντας έτσι την υπερβολική έκθεση του συστήματος στον «δηµογραφικό κίνδυνο».
Έχει δημόσιο χαρακτήρα, προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις – κύριες και επικουρικές – δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας. Προωθεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

• Δημόσια επικουρική ασφάλιση σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική.
• Είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις
• Συμμετέχουν νεοεισερχόμενοι με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κάτω των 35 ετών σε προαιρετική βάση.
• Αντί οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται.
• Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει την αναλογιστικά ουδέτερη σύνταξή του.
• Επιλογή από μικρό αριθμό επενδυτικών προφίλ
• Επαγγελματική διαχείριση / Ισχυρή Εποπτεία
• Μέγιστη δυνατή διαφάνεια.

Αντώνης Βασιλόπουλος
[email protected]

Τα πιο σημαντικά