Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΔημ. Παπανικολάου: «Η κόρη μου έχει αυτισμό. Το μόνο που με νοιάζει...

Δημ. Παπανικολάου: «Η κόρη μου έχει αυτισμό. Το μόνο που με νοιάζει είναι να είναι ευτυχισμένη»

Ο Δημήτρης Παπανικολάου άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα παρκέ των γηπέδων του μπάσκετ παίζοντας σε κορυφαίους συλλόγους αλλά και τιμώντας την φανέλα της Εθνικής ομάδας.

Πριν λίγο καιρό είχε μιλήσει ανοιχτά για το Asperger με το οποίο διαγνώστηκε αλλά το πανελλήνιο υποκλήθηκε στη συγκινητική του εξομολόγηση ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό όταν μίλησε ανοιχτά για την κόρη του Άρια που έχει διαγνωστεί με αυτισμό. 

781f9535 536e 4a86 a79e 36fc9c0c8197

Τότε είχε δηλώσει στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι»  με εμφανή συγκινησιακή φόρτιση «Η κόρη μου είναι στο φάσμα του αυτισμού. Δώστε μου ένα δευτερόλεπτο. Μισό λεπτό να πάρω μία ανάσα… Συγγνώμη που κοιτάω κάτω … ρωτήσαμε την Άρια και κρίναμε για το καλό της και το καλό όλων είναι καλύτερα να το μοιραστούμε και είπε η Άρια “ναι, μπαμπά θέλω να το πεις”» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ 3,5 ΕΤΩΝ ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

Σήμερα μας συγκίνησε ακόμη περισσότερο στην εκπομπή Το Πρωινό του ΑΝΤ1 όπου μίλησε ανοιχτά για την κόρη του, πότε και πώς έγινε η διάγνωση του αυτισμού αλλά για το υπέροχο μήνυμα που της στέλνει. Μάλιστα όπως τόνισε πως πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον αυτισμό ως πρόβλημα υγείας ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

“Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, όταν ήταν 3,5 μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν.

Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο… Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία… Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιος προσδόκημο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα.

Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία “κατά του αυτισμού”, δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, κατά του εαυτού μας. Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα… Οι αυτιστικοί εστιάζουν σε κάτι…”

277584679 2492674150867466 2381934925406598774 n

Με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Παπανικολάου δήλωσε ότι είπε στην κόρη του για τον αυτισμό όταν ήταν 15 ετών.

“Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό… Εμείς μάθαμε για την κόρη μας ότι βρίσκεται στο φάσμα όταν ήταν 3,5 και της το είπαμε στα 15, έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει… Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια…”.

ΠΟΤΕ ΕΜΑΘΕ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ

“Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε “μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός, δε θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ”, έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση”.

Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

“Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην τα καλούν καν στα γενέθλιά τους… Υπάρχουν παιδιά που νομίζουν ότι είναι άχρηστα γιατί παίρνουν το επίδομα αναπηρίας… Πολλες φορές οι άντρες γονείς το εγκαταλείπουν το θέμα και το κουβαλούν οι γυναίκες… Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς… Έχω ακούσει και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας…” ανέφερε .

Πηγή : infokids.gr

Τα πιο σημαντικά