Δηλαδή αν έδερνε κάποιον Ρουμελιώτη, ή Νησιώτη όλα καλά; Ήταν Πακιστάνος, και;

30 Ιανουαρίου, 2022 3:06 ΜΜ
More videos

Ρατσιστικό επεισόδιο», επισημαίνει ο τίτλος. «Επιβάτης του Ηλεκτρικού έδειρε Πακιστανό επειδή τον κοιτούσε». Το επεισόδιο έλαβε χώρα ανάμεσα στους σταθμούς «Μοσχάτο» και «Νέο Φάληρο». Έπονται ανακοινώσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων και δηλώσεις του ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή). Ο δράστης συνελήφθη. Και τι θα γινόταν αν το θύμα δεν ήταν Πακιστανός αλλά Λαρισινός; Τότε θα είχαμε ένα επεισόδιο ανάμεσα σε δύο επιβάτες του Ηλεκτρικού χωρίς ρατσιστικές αποχρώσεις.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια σκηνή της καθημερινής μας κοινοτοπίας, όπου τα σπασμένα νεύρα και η παράνοια είναι περισσότερα κι απ’ τις λακκούβες στα πεζοδρόμια. Τόλμησε να ζητήσεις από τον συμπολίτη σου να απελευθερώσει τη διάβαση των ΑμεΑ και θα καταλάβεις τι εννοώ. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Πακιστανός έκανε κάτι για να προκαλέσει τον οξύθυμο συνέλληνα. Αν και απεχθάνομαι τη σωματική βία, επειδή χρησιμοποιώ τη γραμμή οφείλω να πω ότι πολλές φορές έχω τη διάθεση να σπάσω στο ξύλο συνεπιβάτες μου, αδιαφορώντας αν είναι Πακιστανοί, Αφγανοί, Ρουμελιώτες ή Μοραΐτες.

Ευτυχώς, η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στη σωματική μου ρώμη αναστέλλει τα αντανακλαστικά μου. Καταπίνω και τα πόδια πάνω στο κάθισμα, και τις αγριοφωνάρες και την αδιαφορία για τη μάσκα, ακόμη και τα βλέμματα, ειρωνικά ή προκλητικά, ανάλογα με την περίσταση. Κι ας έχω την αίσθηση ότι ο Ηλεκτρικός είναι η ταχεία της Καμπούλ που ήρθε στα μέρη μας για να μας εκπολιτίσει.

Δεν ξέρω ποιος είναι ο δράστης. Ακροδεξιός εθνικιστής πυγμάχος; Ή απλώς νευρωτικός; Δεν με ενδιαφέρει να μάθω. Με ενδιαφέρει όμως η ευκολία με την οποία οι Σαμαρείτες της αθώας μας συνείδησης αποφαίνονται πως πρόκειται για ρατσιστικό επεισόδιο. Και μάλιστα σύμπτωμα μιας γενικής τάσης της ελληνικής κοινωνίας, μιας ασθένειας, την οποία αυτοί καλούνται να θεραπεύσουν. Οι φασίστες σπανίζουν παρ’ ημίν. Υπάρχει όμως πλεονάζουσα προσφορά αντιφασιστών. Ο ρατσισμός είναι συγκυριακός.

Δεν στηρίζεται σε κάποια θεωρία περί φυλής ή θρησκείας. Αφορά τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας η οποία αισθάνεται ότι τη βιάζουν συμπεριφορές. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι συμπεριφορές μάς είναι άγνωστες. Τις έχουμε καλλιεργήσει και οι ίδιοι και γι’ αυτό μας τρομάζουν ακόμη περισσότερο. Η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να είναι επεισόδιο σε κόμικ σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Με τον αδίστακτο καπιταλιστή –ο Έλληνας– που κακοποιεί τον ταλαίπωρο Πακιστανό. Μόνον που το σενάριο έχει κενά. Διότι ο «αδίστακτος καπιταλιστής» κυκλοφορεί με τον Ηλεκτρικό. Και είναι εξίσου ταλαίπωρος με τον Πακιστανό.