Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΔίκη Πισπιρίγκου: Άρχισαν οι καταθέσεις των γιατρών του Ωνάσειου

Δίκη Πισπιρίγκου: Άρχισαν οι καταθέσεις των γιατρών του Ωνάσειου

Ο κύκλος των καταθέσεων των ιατρών του Ωνάσειου καρδιοχειρουργικού ιδρύματος άνοιξε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ανθρωποκτονίας της μικρής Τζωρτζίνας από τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Πρώτος μάρτυρας από το Ωνάσειο εξετάστηκε την Τρίτη, 30 Μαΐου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου ο Κωνσταντίνος Κυριακούλης, παιδίατρος, που εργάζεται στην καρδιοχειρουργική μονάδα.

«Η Τζωρτζίνα ήρθε σε εμάς από το νοσοκομείο Πάτρας, τον Μάιο 2021. Ήρθε σε εμάς για αξιολόγηση και τοποθέτηση απινιδωτή. Έμεινε ένα μήνα τοποθετήθηκε απινιδωτής και συνέχισε νοσηλεία Πάτρας», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.

Ο παιδίατρος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου σχετικά με ένα επεισόδιο σπασμών που παρουσίασε η Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο, απαντώντας πως ήταν αναμενόμενο:

«Είναι ένα παιδί που έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μετά από εγκεφαλοπάθεια. Μπορούν να εμφανιστούν σπασμοί σε παιδιά που έχουν υποστεί βλάβη. Είναι αναμενόμενο», τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του.

Ο κ. Κυριακούλης ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου, σχετικά και με τις αναφορές του στην κατάθεση στην ανακρίτρια πως παιδιά όπως η Τζωρτζίνα που έχουν υποστεί εγκεφαλοπάθεια, δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής, ενώ ταυτόχρονα δεν περίμενε να έχει τόσο σύντομη κατάληξη.

«Δεν είναι το ίδιο με γενικό πληθυσμό το προσδόκιμο ζωής σε αυτές περιπτώσεις…Μάθαμε ότι αυτό το παιδί κατέληξε στο Παίδων, ήταν έκπληξη για όλους… Ο απινιδωτής μπορεί να δώσει ρεύμα και να ανατάξει μία επικίνδυνη για παιδί αρρυθμία. Μπορεί να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Όταν οι σφύξεις υποχωρήσουν μπορεί να δώσει ρεύμα και να προστατέψει καρδιά. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατέψουμε από αρρυθμίες», εξήγησε ο μάρτυρας.




Δίκη Πισπιρίγκου: Οι ερωταπαντήσεις με την έδρα

Εισαγγελέας: Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας ποια στάδια είχατε αναλάβει; Σε ποιο κομμάτι είχατε εμπλοκή;

Μάρτυρας: Όταν κάνει εισαγωγή ένα παιδί τότε ένας καρδιολόγος ή καρδιοχειρουργός αναλαμβάνει νοσηλεία του. Εμείς φροντίσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχει ποιο σύντομη νοσηλεία στη μονάδα. Όσο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας φροντίσουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα π.χ. καλέσαμε τη φυσίατρο.

Εισαγγελέας: Θυμάστε συγκεκριμένες ημέρες που είχατε εφημερία και προέκυψε κάτι ή όχι;

Μάρτυρας: Στη δική μου εφημερία δεν προέκυψε κάτι.

Ο μάρτυρας επισήμανε στη κατάθεση του πως στην καριέρα του δεν έχει συναντήσει άλλη περίπτωση όπως η Τζωρτζίνα, ενώ ρωτήθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας σχετικά με τη χρήση της κεταμίνης.

Συν. Υπ. Κατ: Την ουσία κεταμίνη την γνωρίζετε;

Μάρτυρας: Ναι.

Συν. Υπ. Κατ: Πότε χρησιμοποιείτε;

Μάρτυρας: Είναι πολύ χρήσιμο φάρμακο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Συν. Υπ. Κατ: Έχετε χρησιμοποιήσει κεταμίνη σε ανάνηψη;

Μάρτυρας: Όχι. Εκτός αν θες να διασωληνώσεις αλλά όχι.

Συν. Υπ. Κατ: Κανένας από Ωνάσειο δεν είχε γνώση πως υπήρχαν υποψίες για κακοποίηση. Σωστά; Αυτές τις υποψίες ποιος τις είχε;

Μάρτυρας: Ήταν υποψίες των συναδέλφων από Πάτρα. Εμείς το μάθαμε όταν κατέληξε η Τζωρτζίνα. Συζητήσαμε πως υπήρχε υποψία πως μπορεί να υπήρχε κακοποίηση. Συνδυάσαμε τις πληροφορίες.

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης επισήμανε πως είχε δοθεί η δυνατότητα στην κατηγορούμενη, Ρούλα Πισπιρίγκου κατ´ εξαίρεση να επισκέπτεται και τις απογευματινές ώρες την Τζωρτζίνα στη μονάδα.

Συν. Υπερ (συνεργάτιδα Κούγια): Γνωρίζετε εάν τοποθετήθηκε χαριστικά ο βηματοδότης;

Μάρτυρας: Καλύτερα να απευθύνετε ερώτηση στον κ. Παπαγιάννη.

Συν. Υπερ (συνεργάτιδα Κούγια): Θυμάστε που ήταν κατηγορουμένη όταν έπαθε η Τζωρτζίνα το επεισόδιο σπασμών;

Μάρτυρας: Δεν ήταν εντός της μονάδας. Θυμάμαι ότι έγινε τηλεφωνική επικοινωνία.

Συν. Υπερ (συνεργάτιδα Κούγια): Εσείς χορηγείτε στο Ωνάσειο κεταμίνη για να κρατήσετε παιδιά σε καταστολή;

Μάρτυρας: Χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όταν αφαιρούμε σωλήνες παροχετεύσεις από θώρακα, χορηγούμε για να αφήσουμε λίγο χρόνο να ξυπνήσει παιδί. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία. Στην προκειμένη περίπτωση της Τζωρτζίνας δεν χρειάστηκε να χορηγήσουμε.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό που είχε ετοιμάσει ο μάρτυρας μετά από συζήτηση με τους γονείς Τζωρτζίνας, απάντησε:

«Δεν υπήρχε ιστορικό αιφνίδιου θανάτου στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο. Αυτό είναι το σημαντικό που προέκυψε από αυτό το ιστορικό», τόνισε ο παιδίατρος, ενώ σε σχέση με τη συμπεριφορά των γονέων επισήμανε: «Δεν μου έκανε τίποτα εντύπωση. Ήταν δύο τυπικοί και ευγενικοί γονείς».

Η δική θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου στις 9:30 το πρωί με την εξέταση του μάρτυρα Γιάννη Παπαγιάννη, Διευθυντή καρδιολογικού τμήματος Παίδων στο Ωνάσειο.

Τα πιο σημαντικά