Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΔίκη Χρυσής Αυγής: «Η πρόεδρος του δικαστηρίου Λεπενιώτη αποδοκίμασε την Εισαγγελέα Οικονόμου»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η πρόεδρος του δικαστηρίου Λεπενιώτη αποδοκίμασε την Εισαγγελέα Οικονόμου»

Με μία τοποθέτηση που έκανε εντύπωση, η πρόεδρος του Δικαστηρίου που δικάζει τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποδοκίμασε ευθέως τα όσα είπε τη Δευτέρα στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμφισβήτησε ευθέως την αλήθεια των όσων υποστήριξε η Εισαγγελέας, σημειώνοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο και συνεπώς δικαιούνται αναστολής, αμφισβήτησε την αλήθεια των όσων είπε η κ. Οικονόμου ότι δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν εκ νέου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και επίσης η κ. Λεπενιώτη αμφισβήτησε τα όσα είπε η Εισαγγελέας, δηλαδή ότι ούτε ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Δίκη Χρυσής Αυγής- Πρωτοφανές: Η πρόεδρος του δικαστηρίου Λεπενιώτη "αποδοκίμασε" την Εισαγγελέα Οικονόμου

Υπενθυμίζοντας περιπτώσεις που ο ευρωβουλευτής Λαγός παραβίασε τους όρους, η κ. Λεπενιώτη υπογράμμισε ότι το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι επιμέλεια της Εισαγγελέως να βρεθεί τυχόν βούλευμα για παραβίαση διαμονής εκ μέρους του Ιωάννη Λαγού και να διαβιβαστεί στο δικαστήριο

Η υπεράσπιση του Ιωάννη Λαγού επικαλέστηκε μεταγενέστερο βούλευμα το οποίο αναφέρει ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει για την Τετάρτη στις 11 πμ προκειμένου να αναζητηθεί σχετικό βούλευμα. “Όπως προκύπτει υπάρχει τεράστιο ζήτημα για το πως έφυγε από τη χώρα ο Ιωάννης Λαγός γι’ αυτό αυτό και θα αναζητηθεί το σχετικό βούλευμα“, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λεπενιώτη.

Η απάντηση της Οικονόμου και ο διάλογος με την Λεπενιώτη

Η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα όσα υποστήριξε κατά την αγόρευσή της ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα όσα είπα αφορούν μόνο αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο, όπως οι Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος. Έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους όρους που έχουν οριστεί.

εισαγγελέας

“Αρα να ανασταλεί η ποινή και γι’ αυτούς“, ρώτησε η κ. Λεπενιώτη την Εισαγγελέα με την κ. Οικονόμου να απαντά καταφατικά ενώ όταν επανήρθε η πρόεδρος του Δικαστηρίου ρωτώντας την “να ανασταλεί παρότι έχουν το ύποπτο της τέλεσης;” η Εισαγγελέας της Έδρας επέμεινε απαντώντας κατηγορηματικά “ναι“.

Συνεχίζεται αύριο η δίκη

Η στάθμιση που θα κάνει το δικαστήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής για κάθε έναν από τους καταδικασθέντες σε πρόσκαιρες καθείρξεις για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση την βαρύτητα των πράξεων και την αξιολόγηση εξατομικευμένων δεδομένων, είναι αυτή που θα δώσει την απάντηση για την έκτιση των ποινών.

Η απάντηση του δικαστηρίου στο αν και ποιοι από τους 49 συγκατηγορουμένους του καταδικασμένου σε ισόβια και 14 έτη κάθειρξης Γιώργου Ρουπακιά θα τον ακολουθήσουν στην φυλακή, αναμένεται τις επόμενες ημέρες μετά και την σημερινή διακοπή.

Η Πολιτική Αγωγή είναι απολύτως σαφής σε αυτό που ζητά: Να φυλακιστούν οι δράστες των δολοφονιών και σαφώς να φυλακιστούν όσοι καταδικάστηκαν ότι είχαν την διεύθυνση και τον έλεγχο μίας οργάνωσης που σκότωνε και τραυμάτιζε ανθρώπους. Οι συνήγοροι των θυμάτων τονίζουν πως δε νοείται καταδίκη για τόσο σοβαρά αδικήματα , που διαπράχθηκαν υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, η οποία να μην οδηγεί στην φυλακή τους υπαίτιους.

Η αξιολόγηση της Εισαγγελέως

Η Εισαγγελέας Έδρας έδωσε χθες την δική της αξιολόγηση σε αυτόν τον προβληματισμό απαριθμώντας με βάση τις διατάξεις του νόμου τους λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται να κρατηθούν οι καταδικασθέντες.

Δίκη Χρυσής Αυγής

Κατά την κ. Οικονόμου όλοι οι λόγοι που προβλέπονται στο νόμο ώστε να χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση , βρίσκουν εφαρμογή και στους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και σε όλους τους υπόλοιπους 42 καταδικασθέντες -πλην του Ρουπακιά- για ένταξη και σε όλους όσοι καταδικάστηκαν επιπλέον και ως δράστες των ενεργειών της οργάνωσης . Κατά την εισαγγελέα όλοι οι καταδικασθέντες μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση με την επιβολή όρων.

Αντιδράσεις για την εισαγγελική πρόταση

Η εισαγγελική πρόταση προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις εντός και εκτός δικαστηρίου για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων και νομικοί όπως ότι η κ. Οικονόμου εισηγήθηκε για όλους ταυτοχρόνως τους καταδικασθέντες. Επίσης της καταλογίζεται ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο “Έλλη” , με 18 τραυματίες. Επίσης της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, το 2015.

Τα πιο σημαντικά