Διευκρινίσεις για τα self test στα σχολεία: «Δεν μεταδίδουν όσοι χθες ήταν αρνητικοί και σήμερα θετικοί»

11 Ιανουαρίου, 2022 7:15 ΜΜ
More videos

Από χθες (10.01.2022) που άνοιξαν τα σχολεία, τα θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι περισσότερα από 25.000.

Ωστόσο, καθώς τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, για τα θετικά selftest στα σχολεία, υπήρξε… ανησυχία ορισμένων, που ενώ τη Δευτέρα ήταν αρνητικοί, την Τρίτη βρέθηκαν με θετικό τεστ.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις για τους πολίτες σχετικά με τα self test στα σχολεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσοι εμφανίζουν αρνητικό self test ακόμη κι αν στη συνέχεια διαγνωστούν θετικοί, δεν έχουν μεταδώσει νωρίτερα τον ιό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν, θεωρώντας ότι όσοι ανιχνεύθηκαν αρνητικοί στο self test της Δευτέρας, αλλά θετικοί στο τεστ της Τρίτης, πηγαίνοντας στο σχολείο, μετέδωσαν τον ιό.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς:

  1. Όσοι έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου δε μεταδίδουν, και
  2. Δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα. Η επώαση της νόσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα.

Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self test. Το σημαντικό είναι τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα να ανιχνεύονται, να περιορίζονται και να ελέγχονται περαιτέρω. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι τακτικοί έλεγχοι για να εντοπίζουν εκείνους που μπορεί να είναι κρούσματα ανά πάσα στιγμή.

Στη φάση που βρισκόμαστε έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά.

Το σχέδιο testing των σχολείων διασφαλίζει ακριβώς ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται για να μην υπάρχει διασπορά».

Πηγή: newsit.gr