Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024
υγείαΔıαβήτης: Η άγνωστη υπερτροφή που μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο, σύμφωνα με...

Δıαβήτης: Η άγνωστη υπερτροφή που μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο, σύμφωνα με δıαβητολόγο

Την έχουμε στο ντουλάπι και συνήθως αγοράζουμε αυτή την ελάχιστα γνωστή υπερτροφή χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά ένας ειδικός ισχυρίζεται ότι αυτή η τροφή είναι η «απόλυτη σωτηρία» για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης. Χωρίς αυτόν τον βασικό μηχανισμό, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αφήνονται στην τύχη τους, σκαρφαλώνοντας σε επικίνδυνα ύψη. Τα καλά νέα είναι ότι η επιλογή των σωστών τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξομάλυνση της πάθησης.

Είτε τα καταναλώνετε ως κυρίως γεύμα, είτε σαν κάτι επιπλέον στη σαλάτα σας, τα φασόλια δεν θα σας απογοητεύσουν. Διατίθενται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη και, εκτός από την ευχάριστη γεύση τους, προσφέρουν και ευνοϊκό διατροφικό προφίλ για τους διαβητικούς, σύμφωνα με διαβητολόγο.

@thevoiceofdiabetes

Superfood #fyp #doabetes #beans

♬ original sound – The Voice of Diabetes

Η ειδικός, γνωστή στο TikTok ως The Voice of Diabetes, είπε: «Γνωρίζατε ότι τα φασόλια θεωρούνται υπερτροφή; Είναι μια εξαιρετική επιλογή για διαβητικούς. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες. Έχουν επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε πιο χορτάτοι. Και έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη».

«Περιέχουν λίγους υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά επειδή έχουν τόσες πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, συνήθως θα δείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να είναι φυσιολογικά, δεν πρόκειται να δείτε τόσο σημαντική άνοδο όπως με το ψωμί ή το ρύζι».

Την θεωρία αυτή υποστηρίζει και η φιλανθρωπική οργάνωση Diabetes UK, η οποία εξηγεί επίσης ότι η κατανάλωση φασολιών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή απότομων αυξήσεων της γλυκόζης στο αίμα. «Αν και τα όσπρια περιέχουν υδατάνθρακες, δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα φασόλια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ο λόγος για τον οποίο τα φασόλια θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο σάκχαρό σας οφείλεται στον γλυκαιμικό τους δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης περιγράφει τον ρυθμό με τον οποίο οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Ο συνδυασμός υδατανθράκων στα όσπρια με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, οδηγεί σε μια αργή διάσπαση των υδατανθράκων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαβητικοί συχνά δεν παρουσιάζουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση φασολιών.

Το Diabetes UK προσθέτει: «Για αυτόν τον λόγο, σε πολλά άτομα με διαβήτη που μετρούν υδατάνθρακες συνιστάται συχνά να μην μετρούν τους υδατάνθρακες στα όσπρια, εκτός εάν καταναλωθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες ή αποτελούν μέρος ενός προσυσκευασμένου τροφίμου που περιέχει υδατάνθρακες και δυσκολεύει την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο τρόφιμο».

«Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με το πώς να μετράτε τους υδατάνθρακες στα όσπρια, καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για όλους», συμπληρώνει.

Επιπλέον, αυτή η συμβουλή επαναλαμβάνεται και από μια ερευνητική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Nutrition Clinical Nutrition. Η μελέτη εξηγεί ότι τα μαγειρεμένα αποξηραμένα όσπρια έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι διεγείρουν τις χαμηλές αποκρίσεις γλυκόζης στο αίμα».

Έχοντας αυτό κατά νου, το The Voice of Diabetes μοιράστηκε ότι τα φασόλια είναι «πολύ καλή» τροφή για διαβητικούς και κατέληξε: «Όποιο είδος φασολιών και αν σας αρέσει, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για εσάς».

Τα πιο σημαντικά