Με την πρώτη ματιά μπορεί να μην μοιάζει σαν κάτι εντυπωσιακό, αλλά με αυτή την μωβ και πράσινη φωτογραφία το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA έγραψε ιστορία.
Στις 5 Δεκεμβρίου το New Horizons έβγαλε μια φωτογραφία της γης που λέγεται ότι είναι η πιο μακρινή φωτογραφία του πλανήτη μας που τραβήχτηκε ποτέ. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από απόσταση 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.
Το κατόρθωμα της NASA δεν σταματάει εδώ. Ταυτόχρονα, αυτή η φωτογραφία είναι η πιο κοντινή φωτογραφία αντικειμένων στην Ζώνη του Κάιπερ που τραβήχτηκε ποτέ.
Δείτε το βίντεο
Όταν το διαστημόπλοιο New Horizon έβγαλε μια φωτογραφία με την τηλεσκοπική του κάμερα ήταν πιο βαθιά μέσα στο διάστημα από Voyager 1 της NASA που είχε καταγράψει την φωτογραφία “Ωχρή κυανή κουκκίδα” το 1990.
Η φωτογραφία του Voyager 1 είχε τραβηχτεί από απόσταση 6.06 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από την γη.
Σύμφωνα με τη NASA, το New Horizons είναι το πέμπτο διαστημικό σκάφος που έχει πάει στους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
“Το New Horizons ήταν πάντα μια αποστολή με πρωτιές. Ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που εξερεύνησε τον Πλούτωνα και την ζώνη Κάιπερ. Επίσης, είναι το πιο γρήγορο διαστημόπλοιο που υπάρχει. Τώρα, είμαστε σε θέση να έχουμε τις πιο μακρινές φωτογραφίες της γης που έχουν υπάρξει ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας”, δήλωσε ο Άλαν Στερν, επικεφαλής ερευνητής του New Horizons.
Τώρα το Νew Horizons έχει «ραντεβού» με ένα ΚΒΟ, το σώμα «2014 MU69». Αυτό αναμένεται να συμβεί την 1η Ιανουαρίου 2019. Όταν γίνει θα είναι το πιο απομακρυσμένο «ραντεβού» με ουράνιο αντικείμενο στη διαστημική ιστορία. Συνολικά, το New Horizons θα μελετήσει τουλάχιστον 20 ΚΒΟ, νάνους πλανήτες και «Κενταύρους» (πρώην ΚΒΟs με ασταθείς τροχιές που διασταυρώνονται με τις τροχιές των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος).
See this image? It’s the farthest image from Earth ever taken! Our @NASANewHorizons spacecraft – which is on its way to the distant, icy Kuiper Belt – took this image of objects in that region on Dec. 5 when it was 3.79 billion miles from our home planet: https://t.co/K8BOFWB6Oj pic.twitter.com/VhwInKxhUZ
— NASA (@NASA) 8 Φεβρουαρίου 2018