Διασωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής με παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα – Έχει υποκείμενο νόσημα

11 Ιανουαρίου, 2022 9:06 ΜΜ
More videos

Διασωληνώθηκε ο πρώτος ασθενής με την παραλλαγή Όμικρον στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με υποκείμενο νόσημα και όχι με κοροναϊό, ωστόσο στη συνέχεια νόσησε με την παραλλαγή Ομικρον εντός του νοσοκομείου.

Λόγω του επιβαρυμένου ιστορικού της υγείας του, αλλά και της παραλλαγής Όμικρον κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο ασθενής παρακολουθείται στενά από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Ομικρον: Αναμένεται μεγάλη αύξηση στα κρούσματα

Μπορεί η επαναλειτουργία των σχολείων να ήταν ομαλή και ο εντοπισμός των περίπου 15.500 νέων κρουσμάτων αποκλειστικά από τη σχολική κοινότητα (μαθητές και εκπαιδευτικοί) να μην προκάλεσε «σοκ» στους λοιμωξιολόγους, όμως, αυτό που προβλέπεται για τις επόμενες μέρες, τρομάζει την επιτροπή των ειδικών. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτόξευση στις 60.000 κρούσματα ημερησίως από τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον, με αποτέλεσμα, ήδη να εξετάζεται ήδη ένα πακέτο νέων μέτρων που θα έρθει να ελέγξει την κατάσταση, καθώς η πίεση θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτική στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τις αυξημένες νοσηλείες).

Τις εκτιμήσεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος πριν από τις γιορτές έλεγε ότι μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 θα αγγίξουμε τις 60.000 κρούσματα, ήρθαν να επιβεβαιώσουν, ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αλλά και ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

«Αποκλιμάκωση από Μάρτιο, Απρίλιο»

Το γεγονός ότι ο ιός παρουσιάζει έντονη δυναμική είναι ορατό από τις καθημερινές καταγραφές του ΕΟΔΥ και οι προβλέψεις κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης ήδη ερευνώνται από τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταστρωθεί το ασφαλέστερο πλάνο αντιμετώπισης σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Ο κ. Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως τα κρούσματα του κορονοϊού θα φτάσουν ακόμη και τα 60.000 μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα (αν όχι μέχρι την Τρίτη) και συμπλήρωσε πως η αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στη συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα σημειώνοντας πως σε σχέση με τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό. Την 1η Ιανουαρίου η μετάλλαξη Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι αλλά σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη «…σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον».