Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΔεύτερο φράκτη μήκους 65 χιλιομέτρων φτιάχνει ο Στρατός στα σύνορα του Έβρου

Δεύτερο φράκτη μήκους 65 χιλιομέτρων φτιάχνει ο Στρατός στα σύνορα του Έβρου

Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι 30 «στρατιωτικοί« σκύλοι που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η 28η Φεβρουαρίου 2020 είναι μια σημαντική μέρα για την νεότερη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της πατρίδα μας γενικότερα.

Τότε κατεγράφη για πρώτη φορά σε ημερήσια διαταγή του Πενταγώνου ότι «ο αριθμός των μεταναστών στον Έβρο αποτελεί υβριδική ασύμμετρη απειλή».

Εκτίμηση που στους επόμενους μήνες θα άλλαζε και μετά τις τρεις επόμενες κρίσεις (navtex χωρίς έξοδο Oruc Reis τον Ιούλιο, navtex με έξοδο τον Αύγουστο, navtex με έξοδο και προσέγγιση του Καστελλορίζου στα 7,5 ναυτικά μίλια τον Οκτώβριο) διατυπώθηκε ως «υβριδικός πόλεμος».

Το Πεντάγωνο παρά τα θρυλούμενα, μελετώντας την εκτίναξη των ροών μεταναστών στις 12.000 μηνιαίως μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία τον Ιούλιο, έλαβε τα μέτρα του και τον Δεκέμβριο του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενσωμάτωσε στο νόμο 4650/19 την ιδέα για την σύσταση του ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων. Ιδέα που του εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η διάρκειας 28 ημερών κρίση στα σύνορα του Έβρου κατά την διάρκεια της οποίας απετράπη η είσοδος 140.000 παράνομων μεταναστών από την Τουρκία ( «πέρασαν» μόλις 2.950) σήμανε διπλό συναγερμό. Και γιατί εκτιμήθηκε ότι στόχος των Τούρκων ήταν η πολιτική αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού αλλά και διότι διαπιστώθηκαν μεγάλα κενά ασφαλείας. Τόσο στην μεθόριο αρχικά, όσο και στην αμυντική εποπτεία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου.

Στην μεθόριο στα 10 χιλιόμετρα του πρώτου φράκτη ο οποίος ορθώθηκε το 2012 υπό την μέριμνα του στρατηγού Φράγκου, προστέθηκαν άλλα 27 χιλιόμετρα φράκτη. Σχέδιο που κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού έφεραν εις πέρας ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε συνεργασία με τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και το νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Παρόλα αυτά όμως – το κύμα ανεκόπη και η Τουρκία έλαβε το μήνυμα – εκτιμήθηκε ότι τόσο ο Έβρος όσο και τα νησιά που βρίσκονται απέναντι από τα τουρκικά παράλια πρέπει να θωρακιστούν περαιτέρω. Με εισήγηση του υφυπουργού Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, στον οποίο έδωσε «πράσινο» φως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η οχύρωση του Έβρου υπό μορφήν φράκτη και άλλων μορφών αποτροπής εισόδου επεκτάθηκε.

Αυτή την στιγμή κατασκευάζονται λοιπόν φράκτης και άλλα εργαλεία αποτροπής σε μήκος 60 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων του Έβρου. Με τρόπον που πρακτικά τα σύνορα και ο ποταμός είναι αδιαπέραστα. Το τελευταίο διάστημα οι ροές από τα σημεία αυτά μειώθηκαν δραστικά. Όχι πάνω από δέκα είκοσι ημερησίως. Πρόκειται κυρίως για Πακιστανούς, Σύρους, Παλαιστίνιους, Αιγύπτιους. Ακόμη και ένας Ιάπωνας επιχείρησε να περάσει τα σύνορα την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα πράγματα «ζόρισαν» τόσο πολύ ώστε οι διακινητές δοκιμάζουν να περάσουν πλέον τους παράνομους μετανάστες σε ελληνικό έδαφος από ένα νέο δρομολόγιο: τα σύνορα της ελληνικής Ηπείρου με γειτονικά κράτη!

Ρόλο σημαντικό στην αποτροπή των ροών παίζουν και οι τριάντα «στρατιωτικοί« σκύλοι που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τους οποίους για κάποιο λόγο δείχνουν να φοβούνται πολύ οι μουσουλμάνοι μετανάστες.

Σημαντικό ρόλο στην αποτροπή παίζουν επίσης τα Πεδία Βολής που κατασκεύασε το ΓΕΣ υπό την αρχηγία του Χαράλαμπου Λαλούση στον Έβρο. Και αυτό διότι οι άνδρες μας μπορούν να απαντούν νόμιμα στους απειλητικούς πυροβολισμούς των Τούρκων την νύχτα με νόμιμες βολές στο πεδίο.

Αντίστοιχη οργάνωση έγινε και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και άλλα νησιά πέριξ της Κρήτης. Σε αυτά τοποθετήθηκαν συστήματα αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορα σημεία ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να «βλέπουν» πολύ πέρα από τα 35 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της γείτονος και άρα να αντιλαμβάνονται εγκαίρως απόπειρες μετακινήσεως πληθυσμών. Έργο που υποβοηθείται από 100 drone και αντίdrone που προμηθεύτηκε-προμηθεύεται ο Στρατός.

Τα πιο σημαντικά