Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
διεθνήΔεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα με 519 γαλάζιες σημαίες για το 2018

Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα με 519 γαλάζιες σημαίες για το 2018

Συνολικά πεντακόσιες δέκα εννέα (519) ελληνικές ακτές, δεκαπέντε (15) μαρίνες και ένα (1) σκάφος αειφόρου τουρισμού κέρδισαν φέτος το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζια σημαία», ενώ φέτος η Ελλάδα είναι δεύτερη παγκοσμίως! Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 89 σημαίες, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.paralies 101

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (38 για τις μαρίνες και 51 κριτήρια για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.

Το 2017 ξεκίνησε η εφαρμογή του Προγράμματος για τα σκάφη αειφόρου τουρισμού στη χώρα μας. Το Πρόγραμμα αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.galazies simaies 2018 1

Δείτε τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Αττικής για το 2018:

Δήμος Μαραθώνος: Μπρεξίζα, Σχινιάς/Καράβι.

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος: Διασταύρωση, Λίμνη.

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: Αυλάκι.

Δήμος Σαρωνικού: Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi, Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi, Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach.

Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis, Βάρκιζα, Βούλα Α, Βουλιαγμένη.

Δήμος Γλυφάδας: Γλυφάδα, Γλυφάδα Α, Γλυφάδα Β.

Δήμος Αίγινας: Αγ. Μαρίνα.

Δήμος Πόρου: Ασκέλι/Νέα Αίγλη.

Δήμος Κυθήρων: Κακιά Λαγκάδα, Καψάλι.

Δείτε τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Θεσσαλονίκης για το 2018:

Δήμος Βόλβης: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Σταυρός Κεντρική.

Δήμος Θερμαϊκού: Μηχανιώνα-Τουρμπαλί, Νέοι Επιβάτες, Ποταμός.

Δείτε εδώ τη λίστα με τις καλύτερες παραλίες για το 2018 σε όλη τη χώρα.



Τα πιο σημαντικά