Δεξαμενόπλοιο περνά για πρώτη φορά την Αρκτική χωρίς παγοθραυστικά

August 25, 2017 9:13 PM
More videos

Το ρωσικό παγοθραυστικό δεξαμενόπλοιο “Κριστόφ ντε Μαρζερί” έγραψε ιστορία, καθώς έγινε το πρώτο εμπορικό πλοίο που πραγματοποιεί ταξίδι μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, παραδίδοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα, μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από το Χάμερφεστ της Νορβηγίας και κατέληξε στο Μποριεόνγκ της Νότιας Κορέας, μετά από ένα ταξίδι που διήρκεσε 6,5 ημέρες.

Το Κριστόφ ντε Μαρζερί είχε μέση ταχύτητα 14 κόμβους (περίπου 28 χλμ./ώρα) και αναγκάστηκε να περάσει και μέσα από πάγους πάχους 1,2 μέτρων.

Κριστόφ ντε Μαρζερί

Κατασκευάστηκε για το SCF Group, προκειμένου να παρέχει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αέριου στις δύσκολες συνθήκες πάγου που επικρατούν στον Αρκτικό Ωκεανό. Τέθηκε σε λειτουργία από την στις 27 Μαρτίου 2017, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις θαλάσσιες δοκιμές του στον πάγο.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον Κριστόφ ντε Μαρζερί, τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Total, ο οποίος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη επενδυτικών αποφάσεων και τεχνολογικής βάσης για το έργο Yamal LNG.

Το πλοίο ανήκει στην κλάση ARC7, την υψηλότερη μεταξύ των ήδη υπαρχόντων εμπορικών πλοίων, ενώ μπορεί να πλέει αυτόνομα σε πάγο πάχους έως 2,1 μέτρα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί.

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή

Η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή επιτρέπει το πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μέσω της Βόρειας ακτής της Σιβηρίας. Η διάρκεια του ταξιδιού από την Κίνα στη Βόρεια Ευρώπη είναι 12 μέρες συντομότερη απ’ ό,τι η παραδοσιακή διαδρομή μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων επιτρέπουν πλέον τον διάπλου της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τη συνοδεία παγοθραυστικών.

[theguardian] [cnn]

Ακολουθήστε μας στο facebook: