Δερμιτζάκης: Πρόβλεψη «βόμβα» για 5.000 κρούσματα

16 Μαρτίου, 2021 6:45 ΜΜ
More videos

Ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι αν δεν παρθούν αποτελεσματικά μέτρα τα κρούσματα του κορωνοϊού θα «σκαρφαλώσουν» στις 5.000.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης σε δηλώσεις του προειδοποίησε όταν αν δεν παρθούν αποτελεσματικά μέτρα μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Να σημειώσουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 1.533 κρούσματα, ενώ είχαμε νέα δραμτική αύξηση των διασωληνωμένων με 605, ενώ έχασαν τη ζωή τους άλλοι 59 άνθρωποι μέσα σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μπορεί να φτάσουμε στο σοκαριστικό νούμερο που ανέφερε τον Απρίλο. Σε σχέση με την αύξηση των κρουσμάτων και τους λόγους που δεν αποδίδουν τα μέτρα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, ότι η συμμετοχή του κόσμου μειώνεται, δεν υπάρχει έντονη συστράτευση, ενώ κάθε νέο lockdown είναι λιγότερο αποδοτικό από το προηγούμενο, σε όλο τον κόσμο.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι αν δεν αλλάξει κάτι και ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο, με δεδομένο ότι ο αριθμός μετάδοσης του κορωνοϊού είναι πάνω από 1, τότε τον Απρίλιο μπορεί να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επεσήμανε βέβαια ότι είναι πολύπλοκο το ζήτημα καθώς και ό,τι να κάνουμε θα είναι ρίσκο.

«Ή κλείνουμε τον κόσμο μέσα, τύπου Γουχάν στην αρχή της πανδημίας, που φυσικά είναι εκτός συζήτησης ή αποσυμπιέζουμε τις δραστηριότητες με τέτοιο τρόπο, ώστε εκεί που οι συγκεκριμένες δραστηριότητες γίνονται μέσα στο σπίτι, όπως συναντήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών, μεταφέρουμε αυτή την κοινωνικοποίηση εκτός εσωτερικών χώρων επομένως μειώνουμε το ρίσκο της μετάδοσης», είπε ο καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι έχουμε δαινομονοποίηση κάποιων δραστηριοτήτων όπως είναι τα σχολεία, και όλη η προσέγγιση έχει πάει σε λάθος κατεύθυνση.

«Αυτό που θα έπρεπε να γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ήταν να πετύχουμε αυξημένη κινητικότητα και χαμηλή μετάδοση, με μάσκες και αποστάσεις, να χτιστεί ένα πλαίσιο συμπεριφοράς ώστε να μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια κάνοντας κάποιες δραστηριότητες», υποστήριξε.

Δερμιτζάκης: Υπάρχει η πολιτική πίσω από τον ντόρο για το εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα, αναφέρθηκε και πάλι στο εμβόλιο της AstraZeneca και απέδωσε τη φασαρία που γίνεται γύρω από αυτό στις κόντρες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε, επίσης, πως αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν περιστατικά θρόμβωσης στους εκατομμύρια εμβολιασμούς που έχουν γίνει στη Βρετανία, ούτε στις κλινικές δοκιμές, ενώ ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση, την οποία ο ίδιος αποκλείει, αυτή είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογεί την αναστολή των εμβολιασμών.

«Δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι αυτό σχετίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, με τις πιέσεις και τις κόντρες που υπάρχουν ανάμεσα στην AstraZeneca και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γύρω από τον εμβόλιο είναι δυσανάλογος ο θόρυβος, επομένως θεωρώ ότι έχει πολιτικό κομμάτι πίσω. Όλες οι εταιρείες έχουν συμφέρον να δημιουργήσουν περιβάλλον εμπιστοσύνης για τα εμβόλια, άρα δεν έχει να κάνει με πόλεμο εταιρειών, είναι πολιτικής φύσεως» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως συστήνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. «Τα επιστημονικά στοιχεία με έχουν πείσει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές» ανέφερε.