Δερμιτζάκης: «Φοβάμαι ότι θα ζήσουμε σκηνές Ιταλίας, ακόμα και 5.000 κρούσματα τη μέρα»

28 Οκτωβρίου, 2020 11:36 ΠΜ
More videos

Ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε φόβους ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 5.000-6.000 ημερησίως και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας. Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται μείωση με τα μέτρα. «Η σταθεροποίηση δε φτάνει».

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «εκτός ελέγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο. Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη. Δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘φύγει’ ο ιός».

«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 την Τρίτη. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά.

Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Εδώ που είμαστε τώρα, αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας. Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή».

Κλείνοντας, εξήγησε τους δύο δρόμους που έχουμε μπροστά μας: «Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως πχ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown, εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή».