Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΔεντροφυτεύσεις στα καμμένα: Γιατί δασολόγοι & γεωπόνοι λένε «όχι»

Δεντροφυτεύσεις στα καμμένα: Γιατί δασολόγοι & γεωπόνοι λένε «όχι»

Viral έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες στα social media οι τοποθετήσεις ειδικών περί πρωτοβουλιών δεντροφύτευσης.

Οι κοινοποιήσεις και τα σχόλια «δίνουν και παίρνουν» καθώς το προηγούμενο διάστημα είχαν ανακοινωθεί πρωτοβουλίες συλλογικές ή μεμονωμένες, αλλά και σχετικά ψηφίσματα για το θέμα.

Ενδεικτική, είναι η τοποθέτηση ενός δασολόγου:

«Θα παραθέσω κάποιες απόψεις παρακάτω οι οποίες έχουν προκύψει από τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου ως Δασολόγος.

  1. Πρώτον μετά από μια καταστροφή- πυρκαγιά αφήνουμε το οικοσύστημα να επανέλθει μόνο του με μοναδική παρέμβαση τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα (κορμοδεματα). Αυτό γίνεται για να προστατευθεί το έδαφος και να μην απομακρυνθεί με τις βροχές του φθινοπώρου και γίνεται σε όλοι την έκταση της καμένης έκτασης και όχι στα κατάντη πλάγιων είτε σε απότομες κλίσεις και ρέματα ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ. Η αναδάσωση δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθότι το ριζικό σύστημα των νεαρών φυταριων δεν είναι ικανό να συγκρατήσει το έδαφος για μια πενταετία.
  2. Δεύτερον ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ. Η φυσική αναγέννηση του δάσους θα αρχίσει να φαίνεται την επόμενη χρονιά. Απρίλιο – Μάιο. Τότε και μόνο τότε κρίνεται εάν υπάρχει ανάγκη αναδάσωσης και όχι δεντροφύτευσης. Θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη. ΟΧΙ μόνο δεν θα χρειαστεί αναδάσωση αλλά θα χρειαστεί αραίωση σε μια πενταετία γιατί τα πεύκα θα έχουν αναγεννηθεί τόσο πυκνά που θα είναι σαν ζούγκλα.
  3. Τρίτον χρησιμοποιήσει ειδών στην αναδάσωση. Τα είδη που ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιηθούν στην αναδάσωση εάν κριθεί απαραίτητη σε κάποιες περιοχές τότε είναι γηγενή είδη της Ελληνικής χλωρίδας και να αποτελούν είδη της συγκεκριμένης ζώνης βλάστησης. Χρησιμοποιήσει ξενικών ειδών είναι καταστροφικό για το οικοσύστημα και σε βάθος χρόνου μόνο προβλήματα μπορεί να φέρουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην Ελλάδα π.χ. Αλεξανδρούπολη (Θαλάσσια Πεύκη). Λοιπόν οποίος γνωρίζει τόσο από την Βλάστηση της Ελλάδας όσο και από τις ζημιές που έχουν προκαλέσει η εισαγωγή ξενικών ειδών στα φυσικά οικοσυστήματα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να χρησιμοποίησει άλλα είδη πλην των γηγενών.
  4. Τέταρτον (άσχετο με τις αναδασωσεις) και τελευταίο. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ της δασοπυροσβεσης στην Δασική υπηρεσία. ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ .

Χρήστος»

Σε μία άλλη ανάρτηση που «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο αναφέρονται τα εξής:

Με όλο τον σεβασμό στην ανησυχία και την καλή πρόθεση πολλών να βοηθήσουν μέσω της αναδάσωσης, γράφω κάποιες πληροφορίες που τις σπουδάσαμε!

«Στις άρτι καμμένες εκτάσεις δεν μπαίνουν δια ροπάλου οι εξής δύο:

1) Αναδασωτές

2) Κατσίκια

Συγγνώμη που θα σας το χαλάσω με τις «δεντροφυτεύσεις» που μερικοί σπεύδουν να οργανώνουν με φορείς, κατά μόνας ή με την παρέα τους, αλλά σκεφτείτε πως δεν κάηκαν δέντρα αλλά οικοσυστήματα. Η διαφορά είναι μεγάλη!Στη γεωπονική μάθαμε ότι το δάσος δεν είναι δέντρα γύρω-γύρω. Είναι ζώα, είναι πουλιά, είναι φυτά, έντομα, μύκητες -οι φυσικοί νεκροφάγοι και σαπροφάγοι καθαριστές του. Δεν τον χρειάζεται τον άνθρωπο το δάσος. Τα πιο πολλά του δάσους μυστικά, σου είναι αθέατα. Το δάσος δε σε θέλει. Εσύ το θες.

Τα οικοσυστήματα έχουν όλα τα βασίλεια της Ζωής, συνεργαζόμενα.

Η δεντροφύτευση από την άλλη, είναι η απλούστερη αρχιτεκτονική τοπίου, ενδείκνυται για χέρσα εδάφη μόνο! Κανένα δάσος δεν φύτευσαν άνθρωποι. Η ίδια η παρουσία του ανθρώπου υποβιβάζει το δάσος, όσο πιο κοντά πάει ο άνθρωπος στο δάσος τόσο αυτό υποφέρει.

Τα δενδρύλλια, (ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ, Ω ΝΑΙ, το καλύτερο εργαλείο για να φτιαχτεί το οικολογικο-κοινωνικο προφίλ των εφοπλιστών) φυτεύονται άκριτα κατευθείαν από τα φυτώρια. Τα υποκείμενα είναι θνησιγενή, δεν θα βγάλουν ούτε 2 σαιζόν.

Οι καραάσχετοι εκτός που θα ποδοπατήσουν κάθε προσπάθεια ζωής στο έδαφος, που ακριβώς θα τα φυτέψουν; θα ξεπατώσουν τα παλιά; νομίζετε κάηκε και η ρίζα; Όχι! Σε ένα μήνα το πολύ, θα είναι γεμάτο ανοιχτά μάτια, έτοιμα να βλαστήσουν από του χρόνου. Δεν έχετε ιδέα πως θα είναι του χρόνου αν το αφήσουμε ήσυχο. Θα βγουν λαίμαργα, θα βγουν καταπράσινα, σε 10 χρόνια θα είναι πάλι αυτό που ήταν. Οι κοιμώμενοι οφθαλμοί των δέντρων, με τη φωτιά αναζωογονούν το δάσος. Τα παρθένα δάση των βροχών, οι ζούγκλες, αυτοαναφλέγονται μια στα 100 χρόνια για να επωφεληθούν από αυτή την αναζωογόνηση. Το δέντρο ξαναγεννιέται από το εσωτερικό του.

Αυτό διότι η εφεδρεία του δέντρου σε οφθαλμούς θα ξαναπετάξει πράσινο σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι σε 3-4 χρόνια θα έχει ανακάμψει το όποιο οικοσύστημα, ΜΌΝΟ όμως μείνει απολύτως απείραχτο και μη προσβάσιμο από τον άνθρωπο.

Με το άλλοθι των δεντροφυτεύσεων, οι περιοχές θα αποχαρακτηριστούν μπαμ μπαμ, (σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου). Οι ανεμογεννήτριες είναι στο αμπαλάζ τους και περιμένουν… Άρα, αν μπορούσε να κάνει κάτι μια κυβέρνηση είναι να απαιτήσει να μην πατήσει πόδι ανθρώπου και κοπάδια στα καμμένα για τα επόμενα 50 χρόνια!!!

Οπότε ας είμαστε επιφυλακτικοί στο ψήφισμα που τρέχει. Ίσως εν αγνοία μας διευκολύνουμε όσους έχουν συμφέροντα με τους εμπρησμούς.»

Τα πιο σημαντικά