Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
Ελλάδα«Απάτη» τα χιόνια στον Όλυμπο: Γιατί «άσπρισε» το βουνό των θεών

«Απάτη» τα χιόνια στον Όλυμπο: Γιατί «άσπρισε» το βουνό των θεών

Πώς εξηγείται το φαινόμενο που καταγράφηκε στον Όλυμπο

Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει τελειώσει, μπορεί η θερμοκρασία να παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα, όμως στα 2.000 μέτρα υψόμετρο, τα πράγματα είναι αλλιώς. Ή περίπου αλλιώς

Σε βίντεο και φωτογραφίες της ιστοσελίδας kozanimedia είδαμε τις πρώτες νιφάδες χιονιού που έπεσαν στον Όλυμπο, με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές. Μάλιστα, όσοι βρέθηκαν στο καταφύγιο, ευχήθηκαν «Καλά Χριστούγεννα». Μόνο που το χιόνι φαίνεται να είναι περίπου απάτη.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρο Κέππα ο οποίος μίλησε στο GrTimes, πρόκειται για χιονοχάλαζο και όχι χιόνι. «Το πιθανότερο και, βλέποντας τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη μέση τροπόσφαιρα, είναι ότι ο Όλυμπος “άσπρισε” από από χιονοχάλαζο που δύναται να σημειωθεί ακόμα και σε θερμοκρασίας των 10°C».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, αυτό συμβαίνει όταν «έχουμε κατακόρυφες ροές μέσα σε νέφη που συνδέονται με έντονο υετό για σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως εξηγεί ο κ. Κέππας, «πρόκειται για έναν αγοκρύσταλλο ή μια νιφάδα (συσσωμάτωμα παγοκρυστάλλων) ο οποίος περνά μέσα από ένα σημείο του νέφους με μεγάλα ποσά υγρασίας και έτσι, τα κατά πολύ μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια παγώνουν πάνω σε αυτή».

«Έτσι», συνεχίζει, «δημιουργείται ένα συσσωμάτωμα πάγου το οποίο όντως μπορεί να εμπεριέχει έχει διάκενα». Σε περίπτωση, λοιπόν, που το φαινόμενο αυτό ενταθεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, τότε μπορεί να «στρώσει» σε επιφάνειες.

Ουσιαστικά, όπως λέει, «πρόκειται για μία πιο συμπαγή νιφάδα, που δύναται να διατηρηθεί περισσότερες ώρες σε θετικές θερμοκρασίες συγκριτικά με το χιόνι».

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι, «για να δούμε τη θερμοκρασία να “μηδενίζει” , θα έπρεπε να ανέβουμε περίπου στα 3.600μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Τα πιο σημαντικά