Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
ΕλλάδαΔεν είναι οπτική ψευδαίσθηση: Έμπορος αγοράζει φέτα προς 8,20 ευρώ το κιλό...

Δεν είναι οπτική ψευδαίσθηση: Έμπορος αγοράζει φέτα προς 8,20 ευρώ το κιλό – Δείτε πόσο την πουλά

Στη δίνη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας βρίσκονται οι καταναλωτές στη χώρα, με νέες καταγγελίες να έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας. Το τιμολόγιο που έκοψε ένα κατάστημα για αγορά φέτας και η απόδειξη λιανικής πώλησης του ίδιου προϊόντος από το συγκεκριμένο μαγαζί, προκαλούν αίσθηση και δημιουργούν ερωτήματα.

Όπως βλέπετε, έμπορος αγόρασε σε τιμή χονδρικής φέτα Λαγκαδά προς 8,20 ευρώ το κιλό. Το τιμολόγιο αγοράς έχει ημερομηνία 31/1/2023. Πόσο την πουλά στους πελάτες; 12,92 ευρώ! Αυτό προκύπτει από μια απόδειξη, που εκδόθηκε δύο ημέρες μετά. Ως εκ τούτου, ο επιχειρηματίας έχει κέρδος 4,72 ευρώ, δηλαδή πάνω από 50%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του OPEN, με τον πρόεδρο της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολο Ραυτόπουλο να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη φέτα είναι και… φθηνή. Όπως ανέφερε, υπάρχει επώνυμη βιολογική φέτα, σε συσκευασία, που πωλείται για 19,97 ευρώ το κιλό!

feta56

2

Στην εκπομπή ήταν καλεσμένος και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και προστασία του καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει την καταγγελία, καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους.

«Από αυτό που μας δείχνετε προκύπτει ένα κέρδος 50%. Το ερώτημα είναι: πριν από την 1/9 2021 δούλευε με κέρδος 50% ο συγκεκριμένος; Αν για τους δικούς του λόγους δούλευε με αυτό το κέρδος, γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά, αυτό δεν θα ήταν παράνομο, με βάση τους κανόνες περί αισχροκέρδειας. Ωστόσο, αν αυτό το κέρδος είναι προϊόν της κρίσης και παλαιότερα ο συγκεκριμένος δούλευε με 10%-20% κέρδος αλλά βρήκε τώρα την ευκαιρία, μεσούσης της κρίσης να αυξήσει το ποσοστό κέρδους σε 50%, γιατί ο καταναλωτής δεν έχει αίσθηση των τιμών, επειδή αυξάνονται και αλλάζουν γρήγορα, τότε προφανώς έχουμε αισχροκέρδεια και σε αυτή την περίπτωση έχουμε πρόστιμα», τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό κέρδους δεν δικαιολογείται σε πολλές περιπτώσεις. Προφανώς είναι πολύ υψηλό. Αλλά δυστυχώς υπήρχαν επιχειρήσεις που και πριν από την κρίση είχαν τόσο υψηλά κέρδη. Για παράδειγμα μπορεί να μιλάμε για επιχείρηση με πολύ λίγη πελατεία, σε μικρά μαγαζιά μπορεί κανείς να δει τέτοιες τιμές.  Στα σούπερ μάρκετ που έχουν μεγάλη κίνηση, θα ήταν δύσκολο να δει κανείς ένα τέτοιο ποσοστό κέρδους.  Αν υπάρχει τέτοιο ποσοστό κέρδους σε σούπερ μάρκετ είναι μια ελεγκτέα περίπτωση» πρόσθεσε.

«Φαίνεται προβληματικό για ένα σούπερ μάρκετ» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, όταν διευκρινίστηκε πως το τιμολόγιο για την αγορά φέτας και η απόδειξη λιανικής δεν αφορά σε μικρό, συνοικιακό μαγαζί…

Τα πιο σημαντικά