Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΔεν είναι φάρσα: Καταργείται η μεταφορά χρημάτων στις τράπεζες – Δείτε τι...

Δεν είναι φάρσα: Καταργείται η μεταφορά χρημάτων στις τράπεζες – Δείτε τι ανακοίνωσαν

Τράπεζες: Τέλος στον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς χρημάτων βάζουν οι τράπεζες.

Παρελθόν πολύ σύντομα θα αποτελούν τα τραπεζικά εμβάσματα για τις τράπεζες, τα οποία αποτελούν την πολυτιμότερη πηγή εσόδων από προμήθειες, χάρη στις άμεσες πληρωμές οι οποίες αποτελούν ένα γρήγορο πιο ασφαλή, άμεσο και παράλληλα φθηνό τρόπο μεταφοράς χρημάτων.

Αυτό ακριβώς προβλέπει ο κανονισμός της ΕΕ που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα και θα τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του χρόνου για όλες τις Ευρωπαικές τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να ρίξουν το κόστος των συναλλαγών αυτών πιο κάτω από τα εμβάσματα.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις προβλέψεις του κανονισμού, οι χρεώσεις που θα επιβληθούν θα πρέπει να είναι φθηνότερες από εκείνες των μη άμεσων πληρωμών.

Ήδη στην Ελλάδα έχουμε το IRIS το οποίο επιτρέπει συναλλαγές δωρέαν ως 500 ευρώ την ημέρα.

Οι τράπεζες καλούνται μέσω του νέου κανονισμού να εφαρμόζουν και μέτρα πρόληψης και ανίχνευσης της απάτης.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό έμβασμα, η άμεση πληρωμή εκτελείται σε δευτερόλεπτα, παρέχοντας άμεση πίστωση του ποσού, και όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα απαλλάξει τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από κόστος έως και 200 δισ. ευρώ, που είναι τα χρήματα που παραμένουν «κλειδωμένα» ημερησίως κατά τη λεγόμενη διακίνηση πληρωμών.

Tα οφέλη για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις ΜμΕ, είναι ότι θα μπορούν να ελέγχουν περισσότερο τις ταμειακές ροές τους, λαμβάνοντας αμέσως τα κεφάλαια που τους οφείλονται όταν πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

Επιπλέον, οι έμποροι μπορούν να επωφεληθούν από νέες ψηφιακές, προσιτές και αποτελεσματικές λύσεις πληρωμών για να δέχονται πληρωμές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, γεγονός που θα μειώσει το λειτουργικό τους κόστος.

Χρησιμοποιώντας άμεσες πληρωμές, οι έμποροι μπορούν επίσης να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, προσφέροντας, για παράδειγμα, άμεσες επιστροφές χρημάτων.

Με τις άμεσες πληρωμές, οι έμποροι γνωρίζοντας αμέσως ότι πληρώθηκαν μπορούν να αποδεσμεύσουν άμεσα και με ασφάλεια αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα πλαίσιο ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα πιο σημαντικά