Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Έλληνες ηθοποιοίΔεiτε πóσο όμоρφη ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου στα νιάτα της

Δεiτε πóσο όμоρφη ήταν η Γεωργία Βασιλειάδου στα νιάτα της

Η Γεωργία Βασιλειάδου (1 Ιανουαρίου 1897-12 Φεβρουαρίου 1980), αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα της.

Σχολιάστηκε για το υποκριτικό της ταλέντο όσο και για την εμφάνισή της, ενώ αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της.

Έγινε γνωστή σε αρκετά μεγάλη ηλικία με αποτέλεσμα ελάχιστοι να γνωρίζουν πώς ήταν στα νιάτα της… Και όπως θα δείτε, ήταν μία κούκλα:

d721e7e765c4a4577302befce867ac82

d7bd75d3ae4e781a27eb3b323b4184bf

100696672 3165465200151307 485503592766111744 n 730x1249 1

Γεωργία Βασιλειάδου: Τα φτωχικά χρόνια

Η αγαπημένη ηθοποιός του παλιού κινηματογράφου, Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1897, στην Κυψέλη. Οι γονείς της είχαν άλλα 9 παιδιά. Γεωργία Αθανασίου ήταν το πραγματικό όνομα της ηθοποιού. Η ίδια όμως διάλεξε το επίθετο Βασιλειάδου, όταν πήρε την απόφαση να μπεί στον χώρο του τραγουδιού και της υποκριτικής.

Έχασε τον πατέρα της όταν ήταν μικρή, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού και πέθανε κατώπιν πτώσης από άλογο. Αναγκάστηκε τότε να παρατήσει το σχολείο για να βρεί δουλειά. Εργάστηκε σε κατάστημα ώστε για να δίνει χρήματα στη πολυμελή οικογένειά της.

vasileiadoy georgia nea 730x866 1

Η μεγάλη ηθοποιός, ήταν μόλις 7 ετών όταν έπρεπε να αφήσει το σχολείο και να βγει στη βιοπάλη. Αναγκάστηκε να δίνει χρήματα στην οικογένειά της. Η χήρα μάνα της, έπρεπε να μεγαλώσει 10 ανήλικα παιδιά, σε εποχές που ήταν σκληρές. Επομένως η μικρή Γεωργία, μικρό κοριτσάκι, πήγε να δουλέψει στο κορνιζάδικο του θείου της.

Η Γεωργία Βασιλειάδου μετά βρήκε δουλειά σ’ επιπλάδικο στην Αιόλου. Έβγαινε στους δρόμους με τρύπια παπούτσια και σκισμένα ρούχα. Παράλληλα δεν μπορούσε να αγοράσει ούτε εισιτήριο και πολλές φορές πήδαγε λαθραία στον πίσω προφυλακτήρα του λεωφορείου για να πάει στο επιπλάδικο.

Η ζωή της Βασιλειάδου άρχισε να αλλάζει όταν έκανε την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση. Το 1922 εμφανίστηκε σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στη παράσταση Ερνάνη του Τζουζέπε Βέρντι. Παράλληλα, από σύμπτωση, το 1923, άρχισε και τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή. Από εκεί έκανε τις εμφανίσεις της σε διάφορες όπερες. Συμμετείχε σε πολλούς θίασους της εποχής με τους Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, Δημήτρη Μυράτ και ερμήνευσε διάφορους ρόλους.

Η ωραιότερη άσχημη του κινηματογράφου όπως χαρακτήρισαν την Γεωργία Βασιλειάδου

Η μεγάλη καριέρα της Βασιλειάδου ξεκίνησε όταν ο Αλέκος Σακελλάριος της έδωσε ένα ρόλο το 1939 στα Κορίτσια της παντρειάς. Αυτός ο κινηματογραφικός ρόλος ήταν η αιτία για την αρχή μιας δεύτερης, αλλά πιο γνωστής καριέρας. Την Βασιλειάδου από αυτό τον ρόλο την γνωρίσαμε σαν κωμικό, και σαν την «ομορφότερης άσχημη» του παλιού κινηματογράφου, όπως την χαρακτήρισαν. Έκανε τις μεγάλες επιτυχίες της με την Φίνος Φιλμ, όπως: Η θεία απ΄ το Σικάγο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός, Η ωραία των Αθηνών και διάφορες άλλες. Επίσης συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται.

1 7 730x455 1

Η ηθοποιός Έλσα Ρίζου, είχε αποκαλύψει πως της Βασιλειάδου δεν της άρεσε να μπλέκεται με την κοσμική ζωή. Προτιμούσε να περνάει χρόνο με την κόρη και τα εγγόνια της. Η μεγάλη και τρανή ηθοποιός προκαλούσε χαμό στα θέατρα. Το κοινό της και όσοι την θαυμάζανε της έσκιζαν τα ρούχα και έσπαγαν τζάμια για να έρθουν κοντά της για ένα αυτόγραφο. Όμως η Γεωργία Βασιλειάδου ήθελε μόνο την ηρεμία του σπιτιού της, και να έχει κοντά την οικογένεια της.

 

Το δύσκολο τέλος της Γεωργίας Βασιλειάδου

Το 1975 η διάσημη ηθοποιός, σταμάτησε την μεγάλη της καριέρα. Ήθελε να σταματήσει όσο ήταν στο απόγειό της. Η ίδια έλεγε χαρακτηριστικά για την απόσυρση της : «Θέλω να φύγω με ζήτω κι όχι με γιούχα».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έδινε μάχη με βρογχικό άσθμα. Χειροτέρεψε η κατάσταση της υγείας της και μπήκε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό. Έφυγε από την ζωή στις 12 Φεβρουαρίου του 1980. Η κηδεία της έγινε δύο μέρες μετά. Την ημέρα που κηδεύτηκε, έβρεχε πολύ και έκανε κρύο. Λίγοι ήταν αυτή που πήγαν στη κηδεία της. Ωστόσο μας έχει μείνει αξέχαστη χάρη στις ταινίες της και το γέλιο που μας χάρισε.

Τα πιο σημαντικά