Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΔείτε αν παραβıάστnκαν τα προσωπικά σας δεδομένα - Παγκόσμια δıαρροή λογαρıασμών

Δείτε αν παραβıάστnκαν τα προσωπικά σας δεδομένα – Παγκόσμια δıαρροή λογαρıασμών

Η μεγαλύτερη διαρροή που συνέβη ποτέ, ονομάστηκε «Mother Of All Breaches».

Πάνω από 26 δισεκατομμύρια αρχεία, «εκτέθηκαν» στο διαδίκτυο, στη μεγαλύτερη παραβίαση της κυβερνοασφάλειας που έγινε ποτέ παγκοσμίως. Η κλοπή των στοιχείων, που περιέχονται σε ένα τεράστιο αρχείο 12 terabyte, αποκαλύφθηκε από ερευνητές της Security Discovery και της Cybernews. Η μεγαλύτερη διαρροή που συνέβη ποτέ, ονομάστηκε «Mother Of All Breaches» (MOAB) και περιέχει δισεκατομμύρια εκτεθειμένα αρχεία από χρήστες των LinkedIn, Twitter, Weibo, Tencent και άλλων πλατφορμών.

Ο Bob Dyachenko, ερευνητής κυβερνοασφάλειας και ιδιοκτήτης του SecurityDiscovery.com, μαζί με την ομάδα του Cybernews, ανακάλυψαν δισεκατομμύρια εκτεθειμένα αρχεία σε μια ανοιχτή παρουσία του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι απίθανο να εντοπιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με την ομάδα, ενώ το σύνολο δεδομένων που διέρρευσε περιέχει κυρίως πληροφορίες από προηγούμενες παραβιάσεις δεδομένων, σχεδόν σίγουρα περιέχει νέα δεδομένα, τα οποία δεν είχαν δημοσιευτεί πριν. Για παράδειγμα, ο έλεγχος διαρροής δεδομένων Cybernews, ο οποίος βασίζεται σε δεδομένα από όλες τις μεγάλες διαρροές δεδομένων, περιέχει πληροφορίες από περισσότερες από 2.500 παραβιάσεις δεδομένων με 15 δισεκατομμύρια εγγραφές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ιδιοκτήτης του MOAB έχει κεκτημένο συμφέρον στην αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι κακόβουλος παράγοντας, μεσίτης δεδομένων ή κάποια υπηρεσία που λειτουργεί με μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

«Το σύνολο δεδομένων είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς οι φορείς απειλών θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα συγκεντρωτικά δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων, όπως κλοπή ταυτότητας, εξελιγμένα συστήματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς και ευαίσθητους λογαριασμούς», ανέφεραν οι ερευνητές.

Η ιστοσελίδα δημοσιεύει έναν σύνδεσμο, στον οποίο μπορεί οποιοσδήποτε να βάλει τον λογαριασμό του email του και να διαπιστώσει εάν είναι ένας από όσους τα στοιχεία «εκτέθηκαν» στο διαδίκτυο. Μπορείτε να μπείτε εδώ και να τσεκάρετε αν έχουν παραβιαστεί τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η ομάδα συνιστά άμεση αλλαγή των κωδικών στον λογαριασμό σας, αν έχουν παραβιαστεί, με νέους πολύ πιο «δυνατούς» κωδικούς, σε email, αλλά και κοινωνικά δίκτυα.

Τα πιο σημαντικά