Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024
ΕλλάδαΔε θα πλησιάζουμε τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ: Νέες αυξήσεις σε προϊόντα...

Δε θα πλησιάζουμε τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ: Νέες αυξήσεις σε προϊόντα που μπαίνουν σε κάθε σπίτι

Ήδη οι αυξήσεις που έχουν καταγραφεί μεσοσταθμικά κατά τον τελευταίο χρόνο φτάνουν το 15% ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και βάσει των τιμολογίων που φτάνουν στις επιχειρήσεις τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ αναμένονται και νέες ανατιμήσεις.

Η τιμή του γάλακτος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ με τους παραγωγούς να δυσκολεύονται να αντέξουν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών. Πολλά ζώα υποσιτίζονται και άλλα οδηγούνται σε σφαγή με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή γάλακτος να είναι μειωμένη.

Την ίδια στιγμή και το κόστος του εισαγόμενου γάλακτος είναι πολύ υψηλό καθώς αντίστοιχα είναι τα προβλήματα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αυτάρκεια κατά 50% σε αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο το εισάγει από άλλες χώρες.

Άμεσα δεν φαίνεται στο ορίζοντα αποκλιμάκωση των τιμών στα γαλακτοκομικά ενώ εκφράζονται ανησυχίες για ελλείψεις το επόμενο διάστημα οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι μικρές, στα επίπεδα του 5%, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος.

Τα πιο σημαντικά