Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024
επικαιpότnταΔανειστές σε κυβέρνηση: "Βάλτε τώρα τέλος στις πρόωρες συντάξεις"

Δανειστές σε κυβέρνηση: “Βάλτε τώρα τέλος στις πρόωρες συντάξεις”

Ενενήντα λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο υπουργείο.

Αν και το πρώτο τετ α τετ επικεντρώθηκε σε γενικά θέματα πολιτικής, καθώς τα επιμέρους θέματα θα συζητούνται στα τεχνικά κλιμάκια, αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές για την αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος, με την κυβέρνηση να ζητάει όσο το δυνατόν πιο ήπια προσαρμογή.

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ασφαλιστικό

Οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές θα αφορούν όλους όσοι θα συνταξιοδοτηθούν από 1η Ιουλίου 2015 και μετά και θα υπάρχει προστασία όλων των θεμελιωμένων δικαιωμάτων. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει παράταση ενός έτους, ώστε να μην εγκλωβιστούν όσοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1η Ιουλίου.

Κατρούγκαλος: Συζητήσαμε τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

«Οι επικεφαλής των Θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον “οδικό χάρτη” της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα, στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των “βέλτιστων πρακτικών” που προσδιορίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

Δημόσια η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30/6 δεν θίγονται, και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των θεσμών (Ευρ. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM).

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στο Eurosummit και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου, ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Τι απαιτούν οι δανειστές

Η πρόωρη σύνταξη για όλους θα λαμβάνεται στα 62 και ολόκληρη στα 67 έτη, η προσαρμογή ωστόσο με βάση τις νέες απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να γίνει 2 ως 4 χρόνια νωρίτερα, ως το 2017 ή το 2019 δηλαδή. Παράλληλα όσοι βγαίνουν νωρίτερα θα έχουν πλέον πέναλτι 16% στη σύνταξή τους.

Η μείωση του ΕΚΑΣ

Παράλληλα η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ως το 2019, ενώ το κουαρτέτο των δανειστών ζητά να αλλάξει ο νόμος που μόλις ψηφίστηκε (στις 15 Ιουλίου) και να παγώσει μέχρι το 2021 όχι η κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία της κύριας ασφάλισης αλλά συνολικά η εθνική δαπάνη με ταυτόχρονη εναρμόνιση όλων των εισφορών στο επίπεδο εκείνων του ΙΚΑ – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών, κάτι που θα σημάνει ως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάποιους ασφαλισμένους όπως οι αγρότες.

Πηγή: iefimerida

Τα πιο σημαντικά