Δ. Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για τα αιτήματα των μεταναστών»

17 Δεκεμβρίου, 20218:42 ΜΜ

Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε σήμερα ο γγ του ΚΚΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης στις 18 Δεκεμβρίου και με δεδομένες τις σοβαρές εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, το ΚΚΕ έχει προγραμματίσει σειρά παρεμβάσεων. Σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διευθυντή της υπηρεσίας, Ηλία Χρονόπουλο και με προϊσταμένους τμημάτων.

Το βασικό πρόβλημα που συζητήθηκε είναι αυτό της υποστελέχωσης της υπηρεσίας, ενώ λόγος έγινε και για την αναγκαιότητα μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων στην υπηρεσία.

Ένα άλλο πρόβλημα αφορά το κτιριακό και τις υποδομές. Οι εργαζόμενοι επισήμαναν, χαρακτηριστικά ότι με έναν τέτοιο όγκο δουλειάς έχουν οικιακό ίντερνετ που «σέρνεται».

Επισήμαναν, ακόμα, ότι η υπηρεσία «περνάει» στην ψηφιακή εποχή, όμως, «είναι ψευδαίσθηση ότι «μετάβαση στην ψηφιακή εποχή» σημαίνει «πατάω ένα κουμπί» και εξαφανίζονται οι ουρές, αν η μετάβαση αυτή δεν συνοδεύεται από στελέχωση της υπηρεσίας.

Τονίστηκε επίσης, ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μην στελεχώνεται η υπηρεσία με το αναγκαίο προσωπικό, δεδομένου ότι από τους 550.000-600.000 μετανάστες στην Ελλάδα, στο Δήμο Αθήνας διαμένουν πάνω από 120.000 και η συγκεκριμένη υπηρεσία πρέπει να εξυπηρετήσει το 40%-50% όσων έχουν άδεια διαμονής.

Στη συνέχεια ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους και εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών.

Στην σύσκεψη καλωσόρισαν τον Δ. Κουτσούμπα οι Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ελλάδας και Αλέξης Δρόσος πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Αττικής οι οποίοι επισήμαναν τόσο το γεγονός ότι πρώτη φορά αρχηγός κόμματος επισκέπτεται την Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, έκαναν μνεία για την στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων καθώς και τις πολλές παρεμβάσεις του σε ό,τι αφορά την στήριξη των μεταναστών.

Τόνισαν επίσης την αλληλεγγύη των σωματείων στους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εργαζόμενοι έθεσαν ως βασικά προβλήματα την υποστελέχωση της υπηρεσίας, την αναγκαιότητα μονιμοποίησης των 150 πανελλαδικά συμβασιούχων και το κτιριακό.

Οι μετανάστες που πήραν το λόγο, ανέδειξαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης, το οποίο έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς μπορεί να περιμένουν χρόνια για να πάρουν την άδεια διαμονής.

Όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, η λήξη της άδειας διαμονής τους δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, «χωρίς χαρτιά δεν προχωράει η ζωή μας» είπαν χαρακτηριστικά. Συμπληρώνοντας ανέφερε πως, ενώ καταθέτουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά και το αντίστοιχο παράβολο για την απόκτηση άδειας διαμονής, η καθυστέρηση στην έκδοσή της, οδηγεί στην υπέρβαση των χρονικών ορίων, οπότε η άδεια λήγει και προκειμένου να ανανεωθεί, η διαδικασία επαναλαμβάνεται εξαρχής.

Επιπλέον, έθεσαν τα ζητήματα της ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία, της εκπαίδευσης των παιδιών τους και της συμμετοχής τους στα σωματεία.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων και των μεταναστών και δεσμεύτηκε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα, «όπως κάνει μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να παλεύει για την ικανοποίηση τους».

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, τονίζοντας ότι «είναι ταξικά αδέρφια των Ελλήνων εργαζομένων». Όπως είπε, «το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν αφορά μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον, γιατί όσο οξύνονται οι ανταγωνισμοί, θα φέρνουν νέους πολέμους και επεμβάσεις και αυτό θα δημιουργεί προσφυγιά».

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων κατά του φασισμού και του ρατσισμού.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News