Click away: Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο – Πώς θα κάνετε τις αγορές σας

13 Δεκεμβρίου, 202012:31 ΜΜ
More videos

Το λιανεμπόριο ανοίγει σήμερα σε όλη τη χώρα με έναν διαφορετικό τρόπο, αφού τίθεται σε εφαρμογή η υπηρεσία click away, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να τονωθεί η αγορά εν όψει εορτών. 

Τα επιβαρυμένη επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή δεν επέτρεψαν την επαναφορά στην οικονομική δραστηριότητα, κι έτσι το click away θα μείνει στη ζωή μας, εκτός απροόπτου, έως τις 7 Ιανουαρίου.

Click away: Πώς θα κάνετε τις αγορές σας

Οι παραγγελίες θα γίνονται μέσω eshop, social media ή τηλεφωνικά. Οι πληρωμές θα πραγματοποιούνται είτε με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω χρεωστικής – πιστωτικής κάρτας ή PayPal, είτε με POS έξω από το κατάστημα.

Οι πελάτες θα παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει έξω από το κατάστημα, δείχνοντας την ηλεκτρονική απόδειξη που έλαβαν μέσω email στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα παραλαβής.

Οι ουρές έξω από κάθε κατάστημα δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα και οι αποστάσεις μεταξύ τους πρέπει να είναι τα δύο μέτρα.

Επίσης η υπηρεσία click away θα μπορεί να διατίθεται μόνο από καταστήματα που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, ενώ μόνο ένα άτομο θα μπορεί να παραλαμβάνει τα προϊόντα που έχουν παραγγελθεί.

Για να μεταβεί κάποιος στα καταστήματα θα πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 με κωδικό 2 ή να συμπληρώσουν το έντυπο μετακίνησης ή και με χειρόγραφη βεβαίωση.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα πρέπει να έχουν εύκαιρη αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία.

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια ελέγχου βρεθεί έστω κι ένα άτομο μέσα στο κατάστημα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 – 5.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. και θα επιβάλλεται και αναστολή λειτουργία από 15 – 90 μέρες.

Προβληματισμένοι οι έμποροι με την υπηρεσία click away

Αρκετές επικρίσεις έχουν εκφραστεί από τον εμπορικό κόσμο για το νέο σύστημα αγορών που εφαρμόζεται από σήμερα, καθώς αρκετοί εκτιμούν πως είναι ένα μέτρο αποφόρτισης των εταιρειών ταχυμεταφορών κι όχι επαναφοράς της αγοραστικής κίνησης.

Χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μετά από έκτακτη σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα, με το οποίο διαμαρτύρεται για «την επινόηση αδοκίμαστων και αμφιλεγόμενων πρακτικών τύπου click away που πρακτικά ευνοούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση και γι’ αυτό οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με click away θα συνεχίσουν να νοούνται κλειστές και να λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Φόβοι επιστημόνων για επιδημιολογική έκρηξη

Αν όμως δε λειτουργήσει το click away; Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων, οι οποίοι τρέμουν στη σκέψη ότι δε θα τηρηθούν οι κανόνες και θα παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού όπως στην περίπτωση του Λονδίνου.

Αυτό, όπως προειδοποιούν θα οδηγήσει σε μια επιδημιολογική έκρηξη με ασύλληπτες συνέπειες για το σύστημα υγείας, την οικονομία, κυρίως όμως την ανθρώπινη ζωή.

Πάντως ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε τους πάντες ότι σε περίπτωση που υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, θα κλείσει αμέσως το click away.

Μένει πλέον να δούμε πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα, με την ελπίδα ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News