Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
ΕλλάδαΧτύπnσαν Ελληνικό πλοίο στην Ερuθρά Θάλασσα με πúραuλο

Χτύπnσαν Ελληνικό πλοίο στην Ερuθρά Θάλασσα με πúραuλο

Οι Χούτι χτύπησαν ελληνικό φορτηγό πλοίο με πúραuλο

Συναγερμός σήμανε μετά τη νέα επίθεση που καταγράφηκε κατά ενός ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για το σκάφος με την ονομασία «Ζωγραφιά», το οποίο πλέει υπό σημαία Μάλτας και χτυπήθηκε από πύραυλο.

Όπως αναφέρθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ένας πύραυλος χτύπησε το ελληνόκτητο πλοίο όσο αυτό έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, από το χτύπημα προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν τραυματίες.

Το πλοίο είναι μπαλκ κάριερ και συνεχίζει το ταξίδι του, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας ενώ στο πλήρωμά του δεν υπάρχουν Έλληνες.

Τα μπαλκ κάριερ πλοία (μετάφραση: πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου) είναι σχεδιασμένα για την μεταφορά φορτίων σε αμπάρια, όπως σιτηρά, άνθρακας, σιδηρομετάλλευμα και τσιμέντο.

Όπως αναφέρει το Al Arabiya και το Reuters, η είδηση για το χτύπημα στο πλοίο έγινε γνωστή από τη βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey. Ο πύραυλος το χτύπησε όσο αυτό έπλεε προς βορρά βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αντάρτες Χούθι είναι γνωστοί και ως «Υποστηρικτές του Θεού». Πρόκειται για τη μία πλευρά του εμφυλίου πολέμου ο οποίος μαίνεται στην Υεμένη εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. Εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης τους, Χουσεΐν αλ Χούθι, ξεκίνησε ένα θρησκευτικό κίνημα υπό τη σκέπη του ζαϊνισμού, ενός σιιτικού ισλαμικού ρεύματος το οποίο οραματίζεται την επιστροφή στην εξουσία, μετά την περιθωριοποίηση την οποία υπέστη από το σουνιτικό καθεστώς που αναδείχθηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1960.

Τα πιο σημαντικά