Χρυσόγονος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να φέρει το καινούριο που ήθελε ο κόσμος»

Σεπτέμβριος 29, 2017 12:25 ΜΜ
More videos

«Όταν το 2013 μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς της σοσιαλιστικής τάσης, μπήκαμε βάσει προκηρύξεων», σημείωσε, περιγράφοντας την ένταξή του στο κυβερνών κόμμα.

Αναφερόμενος στις παθογένειες του πολιτικού συστήματος της χώρας, σημείωσε ότι, «η χρεοκοπία ήρθε λόγω του πελατειακού συστήματος. Έτσι χάσαμε το παραγωγικό μοντέλο, αυξήθηκε η περικοπή συντάξεων, κτλ», τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος δίνει «αγώνα στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανάδειξη των παραβιάσεων των συνταγματικών δικαιωμάτων».

Πρώτο βήμα για ανεξαρτητοποίηση Χρυσόγονου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Όλο το παρασκήνιο

Σύμφωνα με τον Κ.Χρυσόγονο, για να αναστραφεί η φτωχοποίηση «πρέπει να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι ‘που θα βρεθούν τα λεφτά’. Οι λύσεις υπάρχουν, αν καταφέρουμε να ανατάξουμε τις παθογένειες που υπάρχουν, μπορούμε να αναταχθούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κάνει αυτό», τόνισε και υπογράμμισε πως, «για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα πολιτικό σύστημα, πρέπει να είναι επαρκώς δημοκρατικό. Πρέπει να συμμετάσχουν και οι πολίτες».

Δείτε τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%»

Επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι «δεν έκανε άνοιγμα στην κοινωνία», κατηγορώντας τον ότι, «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%».

Χαρακτήρισε «υπερβολικά» κάποια από τα όσα είχαν λεχθεί προεκλογικά, φέρνοντας ως παράδειγμα «την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο».
Θέτοντας τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας, έκανε λόγο για «απλό ρυθμιστικό πλαίσιο, επαγγελματική Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη αποτελεσματική».

«Το θέμα είναι τι κάνουμε για να τα υλοποιήσουμε, πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τη βάση και όχι από την κορυφή», είπε σημειώνοντας πως «όλα τα κόμματα λειτουργούν αρχηγοκεντρικά», τονίζοντας ότι η απόφαση για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση, ήταν ατομική.

«Θα μπορούσε τότε να γίνει συνεργασία με το Ποτάμι», σημείωσε ο ευρωβουλευτής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι αυτός ο λόγος που δεν λειτουργεί η κυβέρνηση».

«Τα κόμματα πρέπει να λειτουργήσουν πιο κοινωνικά, να συμμετάσχει ο κόσμος», τόνισε.
Αναφορικά με τις πολιτικές που μπορούν να ακολουθούν για την πορεία προς την ανάπτυξη, είπε ότι, «υπάρχει περιθώριο, πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων να λειτουργήσει το κράτος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πολιτικές που δεν αλλάζουν επαρκώς και όπως πρέπει το τοπίο», είπε, τονίζοντας ότι, «για να αλλάξει το τοπίο, πρέπει να κάνεις πράγματα που θα γίνεις δυσάρεστος και στους δικούς σου ανθρώπους».

Φέρνοντας παράδειγμα δυσαρμονίας στην κυβέρνηση, ανέφερε το θέμα των Σκουριών, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρχει σαφής πολιτική». «Στις Σκουριές, υπάρχει ο Σύμβουλος που στέλνει στα τσακίδια τους επενδυτές και από την άλλη ο Υπουργός εκδίδει άδειες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι, «δεν έχει νόημα ο κλεφτοπόλεμος».

«Ο κόσμος θέλει το καινούριο, αλλά δεν το έχε βρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε υποσχεθεί αλλά δεν τα κατάφερε», δήλωσε ο Κώστας Χρυσόγονος.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας»

Κληθείς να αυτοπροσδιοριστεί πολιτικά, χαρακτήρισε τον εαυτό του «ευρύτερα προοδευτικό και Δημοκράτη», τονίζοντας πως δεν ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου «εγώ δε ψήφισα κανέναν νόμο, ούτε ψήφισα μνημόνιο».

Αναφορικά με το ζήτημα παράδοσης της έδρας, είπε «πως δεν υπάρχει δυνατότητα παράδοσης της έδρας, ο πρώτος επιλαχών έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο δεύτερος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σουρεαλιστικό αυτό το περί παράδοσης της έδρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ψηφοφορίας για την απομάκρυνσή του ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι θα σεβαστεί «το όποιο αποτέλεσμα», ενώ κληθείς να απαντήσει στο αν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα, κράτησε αποστάσεις από όλα και δήλωσε ότι, «θα προχωρήσουμε στο σχηματισμό νέας σοσιαλιστικής τάσης, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε κόμμα και να κατεβούμε στις εκλογές».

[real] [pontiki]