Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ΕλλάδαΧριστούγεννα – Πρωτοχρονιά Νέα Μέτρα – Κλείδωσε το Rapid test παντού και...

Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά Νέα Μέτρα – Κλείδωσε το Rapid test παντού και για εμβολιασμένους στα Ρεβεγιόν

“Κλείδωσε” το rapid test παντού, παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς και για τους εμβολιασμένους.

Την πληροφορία μετέδωσε ο Νίκος Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον realfm 97,8.

Το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, εν όψει της εορταστικής περιόδου ξεκαθάρισε ότι «έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown»,

Προανήγγειλε, πάντως, σχετικές ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό, οι οποίες, εκτός απροόπτου αναμένονται την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Διευκρίνισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1,πως ο ίδιος δεν έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους.

Από την σύσκεψη που γίνεται αυτή την ώρα,  κλείδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να μπαίνουν όλοι οι εμβολιασμένοι με υποχρεωτικό Rapid Test, μετά την απόφαση να μην μπαίνουν καθόλου οι ανεμβολίαστοι.

Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήδη παρούσα στη χώρα μας, στην κυβέρνηση θέλουν γιορτές και ρεβεγιόν με ασφάλεια. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει και το «κενό» του testing για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με δεδομένο ότι για τα Χριστούγεννα έχει διανεμηθεί self test σε όλους τους πολίτες. Έτσι, κλείδωσε και για εμβολιασμένους η είσοδος στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης με rapid test και για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή διασπορά και να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς.

Έτσι, η κυβέρνηση θα έχει μοιράσει δύο self test για όλους πριν και μετά τις γιορτές και ενδιαμέσως θα ζητά ακόμα και από πολίτες που έχουν εμβολιαστεί να υποβληθούν σε ένα προληπτικό test, επιδιώκοντας να λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητες με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Οι εμβολιασμένοι θα τα πληρώνουν εάν αποφασιστούν για τις γιορτές

Την πρώτη ενημέρωση της εβδομάδας στους πολιτικούς συντάκτες πραγματοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Με την πανδημία και ειδικά την μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ο κ. Οικονόμου απάντησε εάν στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι κάποια επιπρόσθετα μέτρα. Απέκλεισε το ενδεχόμενο lockdown λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία σκέψη για lockdown. Μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων απάντησε: «Ενόψει της εορταστικής περιόδου έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων. Σημειακές παρεμβάσεις όσον αφορά στους ελέγχους μπορεί να γίνουν αφού συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει η επιτροπή. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της Όμικρον για να θωρακίσουμε την κοινότητα και την χώρα μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής καθολικού testing μέσα στις γιορτές. Όπως είπε: «Για κάποιες από τις μέρες των γιορτών αν κριθεί αναγκαίο το rapid test και για τους εμβολιασμένους θα ανακοινωθεί. Οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά τις εισηγήσεις των ειδικών».

Στο ερώτημα ποιος θα επιβαρύνεται το rapid test απάντησε: «Αν κριθεί απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο θα το επιβαρύνεται ο πολίτης. Η δυναμική της Όμικρον μπορεί να μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοια μέτρα».

Για το αν θα ανοίξουν αργότερα τα σχολεία ο κ. Οικονόμου είπε: «δεν υπάρχει καμία τέτοια εισήγηση από την επιτροπή. Τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία ξεκινήσαμε λειτούργησαν αποτελεσματικά και έχουμε μείωση κρουσμάτων στα σχολεία γιατί γίνεται τεστινγκ. Έτσι προετοιμαζόμαστε και για το άνοιγμα μετά τις γιορτές. Δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καμία εισήγηση από την επιτροπή».Τα πιο σημαντικά