Το χωριό που είναι ένα από τα ψηλότερα χωριά των Βαλκανίων και βρίσκεται στην Ελλάδα

15 Οκτωβρίου, 201612:17 ΠΜ

Το «πιο ψηλό χωριό» όπως το αποκαλούν είναι κρυμμένο σε μια γωνιά της μακεδονικής γης με ιστορία ριζωμένη στα βάθη του χρόνου.

samarina_me_xioni

Η φημισμένη Σαμαρίνα βρίσκεται στην βόρεια Πίνδο στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα, στο νομό Γρεβενών σε υψόμετρο 1.350 με 1.590 μέτρων.

ksenonas_kyparisi

Θεωρείται ως ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων και κάθε χειμώνα στολίζεται με το χιόνι που το σκεπάζει.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό που άκμασε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

samarina05Σήμερα αποτελεί ένα παραθεριστικό χωριό, ως επί το πλείστον, και έχει ανοικτή πρόσβαση όλες τις εποχές του χρόνου.

vrisi_plateias

Απέχει από τα Γρεβενά περίπου 52 χιλιόμετρα και από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας περίπου 15 χιλιόμετρα γεγονός που κάνει τους χειμερινούς επισκέπτες να θέλουν να την γνωρίσουν καλύτερα.

dsc_7800

Η Σαμαρίνα βρίσκεται ανάμεσα από πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου. Έχει άφθονα κρύα νερά, ασύγκριτα φυσικά τοπία και πολύ καλό κλίμα. Οι ντόπιοι μάλιστα συνηθίζουν να την αποκαλούν «Ωραία Σαμαρίνα».

samarina04

Οι Σαμαριναίοι με έντονη παρουσία στην σύγχρονη ελληνική ζωή και πραγματικότητα, διατηρούν την Σαμαρίνα ως αντίληψη ζωής στον τόπο διαβίωσης τους, αλλά και συντηρούν, στις πλαγιές του Σμόλικα, τις παραδόσεις.

samarina03

Χαρακτηριστικό της δυναμικής των κατοίκων αποτυπώνεται στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας»

. Οι Σαμαρινιώτες με τα πρώτα κρύα έπαιρναν τα κοπάδια τους και κατηφόριζαν για τα χειμαδιά της Θεσσαλίας.

samarina-xeimonas

Το χωριό είναι διαιρεμένο σε μεγάλες συνοικίες, έχει πολλές εκκλησίες και σημαντική στιγμή του χρόνου είναι ο Δεκαπενταύγουστος όπου όλοι οι απανταχού Σαμαρινιώτες προσπαθούν να παρευρεθούν στο πανηγύρι. Ένα απόμερο μέρος της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσετε…

25885058

Δείτε το βίντεο

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News