Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
ΕλλάδαΧιλιάδες προσκυνητές στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου – Κυριακή των Μυροφόρων στο ιερό...

Χιλιάδες προσκυνητές στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου – Κυριακή των Μυροφόρων στο ιερό προσκύνημα

Με λαμπρότητακαι την συμμετοχή πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε το διήμερο, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Απριλίου 2023,η ετήσια λαμπρά πανήγυρη,με αφορμή την επέτειο των εγκαινίων του ιερού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών στο Μανταμάδο της Λέσβου.

img f2af12d0740c07fd63df4c3cb399eb93 v

Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος μετέβη στο ιερό Προσκύνημα Μανταμάδου, προκειμένου να συμμετάσχει στις λατρευτικές ακολουθίες, που τελέσθηκαν και εφέτος πανδήμως, προς τιμήν του Παμμ. Ταξιάρχου Μιχαήλ.

Συγκεκριμένως, το Σάββατο 29 Απριλίου, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και του οικείου Ποιμενάρχου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

img de4457e98105b6213e0a5f11fccbadea v

Σήμερα, Κυριακή των «Μυροφόρων», 30 Απριλίου, τελέσθηκε, στο ως είρηται ιερό προσκύνημα, Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου και Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου.

img 7cfdf1f26e698f724619e191acf465f7 v

Το θείο λόγο εκήρυξεεμπνευσμένως ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προσέφερε στο πυκνότατο εκκλησίασμα σκέψεις δυνατές, ωφέλιμες και πνευματικώςεπιστηρικτικές, αναφερόμενος στην μαρτυρία της αγάπης και στο ‘’ξέσπασμα’’ της πίστεως,όπως αυτό εκφράσθηκε, για μία ακόμη φορά, με την εντυπωσιακή και συγκινητική, αθρόα συμμετοχή των πιστών στην ιερά πανήγυρη του Ταξιάρχου Μιχαήλ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Ο κάθε άνθρωπος με την δύναμη της αγάπης, που θεμελιώνεται στην πίστη στον αναστάνταΧριστό, μπορεί να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες.Η χριστιανική αγάπη είναι η θυσιαστική, εφευρετική, διακριτική, δοτική, αρχοντική, ανιδιοτελής, ταπεινή κίνηση της ανθρωπίνης καρδιάς, που φλέγεται πρωτίστως από θείο έρωτα.

img f7da0451aa60094ffee843a8c0296f44 v

Χωρίς το πρόσημο της πίστεως στον Χριστό, η αγάπη εύκολα μεταπίπτει σε έναν άτονο αλτρουισμό, χωρίς ουσιαστικό βάθος, σ’ ένα πολυπράγμονα ακτιβισμό, που δεν χαρίζει πραγματικό νόημα και πληρότητα στην ψυχή μας. Χωρίς αγάπη δεν μπορούμε να δούμε το πρόσωπο του Θεού, διότι «ο Θεός αγάπη εστί».

Σε αυτήν την αλήθεια στηρίζεται η βεβαιότητα της Εκκλησίας μας, που νοείται και ενεργεί μέσα στον κόσμο ως κοινωνία πίστεως, αγάπης και θεώσεως, για την δύναμη των μεσιτευτικών προσευχών πρωτίστως της Κυρίας Θεοτόκου, του θαυματουργού Ταξιάρχου Μιχαήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων ασωμάτων, των αγίων της Εκκλησίας μας, αλλά και του ενός υπέρ του άλλου, ως μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Στηριζόμεθα, εμπνεόμεθα, χαριτωνόμεθα, παρακαλούμεθα από την αλληλοπεριχώρηση πίστεως, προσευχής και αγάπης, που βιώνουμε μέσα στην Εκκλησία μας, όπου «συν πάσι τοις αγίοις» ζούμε το μυστήριο της θεοκοινωνίας, της εν Χριστώ και δια του Χριστού σωτηρίας μας. Με την δύναμη της πίστεώς μας στον Θεό, με εμπιστοσύνη στην φιλόστοργη πρόνοιά Του και την κραταιά προστασία του Μεγάλου Ταξιάρχου Μιχαήλ, συνετοί, σύμψυχοι, ξεπεράσαμε και αυτήν την δοκιμασία της σκληράς πανδημίας.

img 5dccf206085aced2200a110281709616 v

Η ημέρα μας καλεί όλους σήμερα, να βιώσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως Άνοιξη ζωής, ως πνευματική επανάσταση και αντίσταση σε ότι ασχημίζει και αποϊεροποιεί τον άνθρωπο, ως τεκμήριον της αγάπης μας προς τον συνάνθρωπο και ως έκφραση της μαρτυρίας μας μέσα στον κόσμο. Η πίστη μας είναι ζωή που νικά τον θάνατο.

img bb6679262bb511470856fddb0a0758de v

Έτσι πορευθήκαμεπάντοτε κάτω από την σκέπη του Θεού,ορθοδόξως και κοινοτικώςζήσαμε και μεγαλουργήσαμε.Αυτή η πατρίδα πορεύεται, ζει,αναγεννάται,χάρις στο θαύμα. Χρόνια πολλά, ευλογημένα,αναστάσιμα,φωτισμένα με την χάρη του Κυρίου μας και την κραταιά προστασία του μεγάλου Ταξιάρχου Μιχαήλ!»

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, τελέσθηκεη καθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού εικόνος του Αρχαγγέλου,πέριξτου ιερού προσκυνήματος, παρουσία χιλιάδωνευλαβών πιστών, των Αρχών του τόπου, της Στρατιωτικής ηγεσίας και εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας.

img d55ce62034d431ce7e83d7ca570d2bc1 v

Ακολούθως, εψάληιερό τρισάγιο επί του τάφου τουεκ Μανταμάδου καταγομένου, αοιδίμου Μητροπολίτου Σερρών κυρού Πορφυρίου (1824-1829) και ευλογήθηκαν τα εκ σφαγίων καθιερωμένα εδέσματα.

Πηγή: orthodoxianewsagency

Τα πιο σημαντικά