Σάββατο, 25 Μαΐου 2024
ΕλλάδαΧειροκρότησαν τη Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο - «Σαν να ακούτε τη φωνή...

Χειροκρότησαν τη Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – «Σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου»

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε η Μαρία Καρυστιανού για τα Τέμπη. Απέσπασε θερμό χειροκρότημα.

την εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου» μίλησε και συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού, η μητέρα της 19χρονης Μάρθας που σκοτώθηκε στο πιο πολύνεκρο δυστύχημα της χώρας.

Τα όσα είπε η κα Καρυστιανού, παρουσία συγγενών θυμάτων, προκάλεσαν συγκίνηση στους παρευρισκομένους της εκδήλωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίοι τη χειροκρότησαν όρθιοι μόλις κατέληξε στην ομιλία της.

«Ήρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είμαστε η φωνή των παιδιών μας. Είναι σαν να ακούτε τη φωνή της κόρης μου» τόνισε η Μαρία Καρυστιανού, προκαλώντας συγκίνηση.

Μαρία Καρυστιανού: Δείτε το απόσπασμα στο 58:26

Μαρία Καρυστιανού: Τι είπε στην εκδήλωση

«Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου. Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν. Ανθρωποθυσίες δε συμβαίνουν το 2024. Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω» είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού.

Μιλώντας για τη χθεσινή Εξεταστική για τα Τέμπη και τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κα Καρυστιανού, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο».

«Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή. Κ. Καραμανλή, ακούγοντας σας, σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».

Μαρία Καρυστιανού: «Δεν ήταν μεγάλο δυστύχημα, αλλά κρατικό έγκλημα»

«Απευθύυνομαι σε όλες τις μητέρες και τους γονείς του κόσμου, πιθανότατα πολλοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες αλλά δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά το ζούμε κανονικά. Πολλά ιδανικά και αρχές γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε η Μαρία Καρυστιανού.

«Ο κανόνας λέει να βοηθάμε τα κράτη το ένα το άλλο. Αυτά που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα αλλά είναι πραγματικά, πως θα μπορούνε να είναι άλλωστε, κάτι διαφορετικό, είμαστε οι συγγενείς των 57 νεκρών. Δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα κρατικό έγκλημα, με θέσεις που δεν αγγίζονται» συνέχισε.

Η κα Καρυστιανού ανέφερε πως στην υπόθεση των Τεμπών, η πραγματογνωμοσύνη συντάχθηκε μέσα σε γραφεία, χωρίς να γίνει αυτοψία, ενώ μιλώντας για το μπάζωμα του χωραφιού όπου συγκρούστηκαν τα τρένα, έκανε λόγο για το «πιο γρήγορο έργο της ελληνικής κυβέρνησης».

«Η ταχύτερη διαδικασία στην Ελλάδα, βρέθηκαν 620.000 ευρώ κι έγινε το θαύμα. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον Έλληνα εισαγγελέα, όπου μπαίνουν οι περισσότερες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Ακούγαμε από τους υπουργούς τα τελευταία 8 χρόνια να μιλούν για τεράστια κονδύλια που αφορούν την αναβάθμιση του συρμού. Το στηρίξαμε απόλυτα, ακόμη και με τη ζωή μας» ανέφερε

«Πού να φανταστούμε τον κίνδυνο που διατρέχαμε εμείς για τα παιδιά μας κάθε φορά. Οι μηχανοδηγοί που γνώριζαν, έστελναν υπομνήματα, όχι πως άλλαζε και κάτι. Φανταστείτε να είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν, γνωρίζοντας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοτωθούν. Ακόμη η ανώτατη ποινή φαντάζει άδικη» σημείωσε επίσης.

Τα πιο σημαντικά