Η Ελλάδα για το 2016 καταλάμβανε την 28η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σε σύνολο 126 κρατών, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 8η θέση, πάνω από τη Γερμανία.
Συγκριτικά με τον στρατό της Τουρκίας, η χώρα μας διαθέτει ίσο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών (206 προς 207) με τη γειτονική μας χώρα όμως να διαθέτει διπλάσιο αριθμό ελικοπτέρων (445 προς 224) και διπλάσιο αριθμό μεταγωγικών (439 προς 215) με μια συνολική αναλογία αεροσκαφών όλων των τύπων 6 προς 10.
Σχεδόν διπλάσια δύναμη διαθέτει η Τουρκία και σε άρματα μάχης. 2.537 τανκς έναντι των 1.345 ελληνικών, 7.550 θωρακισμένα οχήματα έναντι 4.209 ελληνικών και 1.013 αντιαρματικά έναντι των 547 ελληνικών.
Όπως αναφέρει το globalfirepower.com, οι στόλοι των δύο χωρών παρουσιάζονται ισοδύναμοι, με την Τουρκία να διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σκαφών (συνολικά 194 έναντι των 115 ελληνικών). Ωστόσο, η Τουρκία έχει τριπλάσιο προϋπολογισμό αμυντικών δαπανών, ύψους 18 δις δολ., έναντι 6 δις δολ. της Ελλάδας.
Μια σχετική, νέα απεικόνιση σε χάρτη, δημιούργησε η σελίδα History in a Nutshell, παρακάτω. Η απεικόνιση βασίζεται σε στοιχεία που περιλαμβάνονται στο άρθρο της Wikipedia List of main battle tanks by country το οποίο ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αντλεί με τη σειρά του στοιχεία από το armedforces.eu (μεταξύ άλλων πηγών). Περιλαμβάνεται η Ρωσία. Καταγράφονται τα τανκς που είναι μάχιμα μαζί με εκείνα που είναι σε συντήρηση.
Η χώρα μας, με τα 1345 τανκς συνολικά, εμφανίζεται στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους γείτονες μας, την Τουρκία, να έχει όπως αναφέραμε και παραπάνω, 2.435.
Η ανάλυση των τανκς της Ελλάδας:
Πρόσφατα άλλωστε, σε δημοσίευμα της η Die Welt ανέφερε πως η Ελλάδα “δίνει για εξοπλιστικά προγράμματα και κυρίως για τα άρματα μάχης πολύ περισσότερα χρήματα, σε σχέση με το ΑΕΠ από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Η εφημερίδα σημείωνε: “Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε εξ αρχής από τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS oι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη”.
Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια, “μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης Βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα”. Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. “Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους”.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.