Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024
ΕλλάδαΧαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού»

Χαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις πυρκαγίες.

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκοε Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσία δημοσιογράφων. Συγκινημένος δήλωσε ότι «είναι μαχαιριά για μας κάθε σπίτι που χάνεται», τονίζοντας με νόημα ότι «την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές» και πως συνήθως «οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών».

Σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής «Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις»

«Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεαροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρήψη.»

Τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά.

Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα.

Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά. Για να πετάξουν τα ένα πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προυποθέσεις: Τρόπος προσέγγισης, τόπος προσέγγισης και τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου
1-8 Αυγ είχαμε 586 πυρκαγιές.

Τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών καθημερινά

Στις 3 Αυγούστου προέκυψαν πολλά μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ωστόσο στείλαμε σε όλα εναέρια μέσα. Συνολικά μέσα σε 6 ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχόλησαν 52 εναέρια μέσα».Τα πιο σημαντικά