Χαρδαλιάς: «Δεν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα – Το 83% είναι εγχώρια»

18 Αυγούστου, 2020 5:13 ΜΜ
More videos

Για την κατάσταση με την εξέλιξη της πορείας του κορονοϊού ενημερώνει αυτή την ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το μεσημέρι της Τρίτης, προχώρησε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία του κορονοϊού.

«Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών» ανέφερε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας, η οποία συγκριτικά με άλλους βρίσκεται σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο.

Αναφορικά με τα νησιά Πάρος και Αντίπαρος, τόνισε πως τα κρούσματα ανακοινώνονται ανά περιφερειακή ενότητα για να μην υπάρχει στοχοποίηση και στιγματισμός των περιοχών, ενώ είναι «αστείοι οι ισχυρισμοί για εκατοντάδες κρούσματα στα συγκεκριμένα νησιά», όμως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Η κατάσταση είναι υπό απόλυτο έλεγχο και οι ιχνηλατήσεις γίνονται κανονικά, ενώ έχουν επιβληθεί πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων» σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η χώρα μας παραμένει σε καλό επίπεδο συγκριτικά με πολλές άλλες τόσο παγκοσμίως όσο και στην ΕΕ καθώς είναι 1.321η στην κατάταξη σε χώρα με κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 108η σε νεκρούς/εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίσης, όπως ανέφερε, δεν φταίει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη που εφαρμόζει το PLF στοχευμένα, ενώ επίσης τα καταγεγραμμένα θετικά εισαγόμενα κρούσματα είναι 615 σε 319.379 ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας από 1η Ιουλίου, από τις οποίες έχουν έλθει συνολικά 2.592.853 άτομα.

«Τα 615 κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 17% στο σύνολο των 3.666 θετικών κρουσμάτων από 1/7 ως χθες, άρα το 83% είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τη μη τήρηση μέτρων σε χώρους υψηλής συνάθροισης» εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε πως θα υπάρξει ειδικό πρωτόκολλο για τους χώρους εργασίας που αναμένεται να προτείνουν επιστήμονες με φόντο τα επιδημιολογικά δεδομένα.