Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
διάφοραΧανιά: «Οι ηλικιωμένοι εκλιπαρούσαν για φαγητό» καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου

Χανιά: «Οι ηλικιωμένοι εκλιπαρούσαν για φαγητό» καταγγέλλει πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου

Η πρώην εργαζόμενη καταγγέλλει τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και την ασιτεία που επικρατούσε στη μονάδα.

Όσο περνούν οι μέρες νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο στα Χανιά, όπου μέσα σε ένα χρόνο έχασαν τη ζωή τους 68 άνθρωποι. Αυτή τη φορά οι καταγγελίες κάνουν λόγο για τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής στους χώρους του γηροκομείου, καθώς και την ασιτεία στην οποία είχαν υποβληθεί οι ηλικιωμένοι της προνοιακής μονάδας.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν καταγραφεί καταγγελίες που αφορούν θάνατο από βίαιο τάισμα, αλλά και μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων.

Σύμφωνα με την καταγγελία μίας πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο των Χανίων, η ίδια αναφέρει ότι κόλλησε ψώρα από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είχαν αφεθεί στην εγκατάλειψη.

Η 50χρονη γυναίκα εργαζόταν στη μονάδα το 2020 και αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι είχαν ενημερωθεί για την έλευση των ελεγκτών και είχαν φροντίσει να αρωματίσουν το χώρο προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι στιγμές φρίκες που έζησαν οι ηλικιωμένοι.

«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα», ανέφερε η πρώην εργαζόμενη.

«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.

Παράλληλα, η 50χρονη πρώην εργαζόμενη έκανε λόγο για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, σε σημείο που οι ηλικιωμένοι παρακαλούσαν για λίγο φαγητό. Η ίδια μάλιστα χαρακτηρίζει ειρωνικά το γηροκομείο ως «κέντρο αδυνατίσματος», περιγράφοντας την ίδια στιγμή εικόνες που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους.

«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι», υπογράμμισε.

Τα πιο σημαντικά