Με χαμηλές προσδοκίες το 2017 για τους Έλληνες

1 Ιανουαρίου, 2017 2:14 ΠΜ
More videos

To 2017 αποτελεί πλέον πραγματικότητα ωστόσο οι προσδοκίες των Ελλήνων από αυτό είναι χαμηλές όπως δείχνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής».

Με το 50% του εκλογικού σώματος να αποστασιοποιείται από τα κόμματα,  ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, τα δύο κόμματα εξουσίας, δε φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο να απευθυνθούν σε εθνικό ακροατήριο. Ταυτόχρονα ενισχύεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού στην ελληνική κοινωνία ενώ υποχωρούν το «μέτωπο της λογικής» και ο φιλοευρωπαϊσμός.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο το 2016, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι: η εκλογή Τραμπ (63%), οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις (58%), το Brexit (53%).

Σε αυτόν τον άγνωστο, νέο κόσμο που διαμορφώνεται παγκοσμίως το 2017 οι Έλληνες διαπιστώνουν με προφανή ανησυχία ότι αποσυντίθεται το δίκτυο προστασίας της χώρας, εξαιτίας του ανορθολογισμού που εκτιμάται ότι θα φέρει η προεδρία Τραμπ, του κινδύνου οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης της ΕΕ, της τρομοκρατίας και του Προσφυγικού.

Η έξαρση του Προσφυγικού θεωρείται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (69%) το σημαντικότερο γεγονός του περασμένου έτους για την Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για την οικονομία εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες – το 65% θεωρεί ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από 2016 και παράλληλα έχουν εξαντληθεί οι αντοχές των πολιτών.

Η πρόσκληση για μια νέα προσπάθεια εξόδου από την κρίση μεταφράζεται σε περαιτέρω απώλεια εισοδήματος και φόβο για πιο εύθραυστη ζωή.

Επιπλέον, για πρώτη φορά καταγράφεται μεγάλη ανησυχία των πολιτών για τα εθνικά θέματα και ιδιαιτέρως για το Κυπριακό, όπου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό 30,5% δηλώνει ότι κλίνει προς τη λύση της διχοτόμησης.

[tanea]