Έγλnμα στο Blue Horizon: Πήρε προαγωγή ο λιμενάρχης που είχε απομακρυνθεί από την θέση του

2 Οκτωβρίου, 20231:32 ΜΜ

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου “Blue Horizon” τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, ο αρχιπλοίαρχος, που ήταν ο λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετατίθεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας, μετά από επίσημη απόφαση του Αρχηγείου. Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά.

Μία από τις βασικές ευθύνες του κεντρικού λιμενάρχη είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος αρχιπλοίαρχος ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τη διαδικασία αναχώρησης του “Blue Horizon”, όπου, εκ του τραγικού αποτελέσματος, είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα. Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφαλείας, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιπλοίαρχος, που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Δεν έχουν παραλάβει ακόμα το πόρισμα της ΕΔΕ

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος φέρεται να μην έχει ακόμα παραλάβει επίσημα το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο παρέλαβε όμως ο Μ. Βαρβιτσιώτης όντας υπουργός. Βάσει αυτού του πορίσματος, ο πρώην υπουργός είχε διατάξει “να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τα τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και να απομακρυνθούν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά”.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παραίτηση υπεβλήθη στις 8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία ημέρα μετά την παραλαβή του πορίσματος. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Real News, οι λόγοι για τους οποίους ο Αρχηγός φέρεται να μην έχει παραλάβει το πόρισμα είναι διαδικαστικοί.

Βάσει του νόμου, ο εκάστοτε υπουργός ζητά από τον Αρχηγό και αυτός με τη σειρά του διατάσσει τη διεξαγωγή ΕΔΕ. Εν προκειμένω, υπό το βάρος των εξελίξεων αλλά και του θορύβου που είχε ξεσπάσει στην κοινή γνώμη με τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, ο υπουργός και όχι ο Αρχηγός, όπως αναφέρεται και στις σχετικές ανακοινώσεις, διέταξε την ΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Από τη στιγμή που ο Αρχηγός δεν έχει διατάξει την ΕΔΕ, θεωρείται από την ηγεσία ως μη γενόμενη, άρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, άρα κανείς από τους λιμενικούς δεν διώκεται και έτσι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά οι μεταθέσεις τους. Εάν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ο τότε υπουργός είχε διαβιβάσει το πόρισμα στην Εισαγγελία, μπορεί να προκύψουν ζητήματα ακόμη και επί της δικαστικής διαδικασίας. Και αυτό γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News