Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
τεχνολογίαΜπαταρία αλουμινίου που επαναφορτίζεται πλήρως μέσα σε 1 λεπτό!

Μπαταρία αλουμινίου που επαναφορτίζεται πλήρως μέσα σε 1 λεπτό!

του Chris Elpidis

Μέσα στο 2014 είδαμε αρκετές ελπιδοφόρες έρευνες για εξέλιξη των μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά αυτή τη φορά οι ερευνητές του Stanford University στρέφονται σε διαφορετικού τύπου μπαταρία με εντυπωσιακές επιδόσεις και εξάλειψη του κινδύνου ανάφλεξης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του καθηγητή Hongjie Dai έχει δημιουργήσει μια μπαταρία αλουμινίου (ηλεκτρόδιο ανόδου από αλουμίνιο, ηλεκτρόδιο καθόδου από γραφίτη, ιονισμένος υγρός ηλεκτρολύτης και εύκαμπτο πολυμερές περίβλημα) που μπορεί να επαναφορτιστεί πλήρως μέσα σε μόλις 1 λεπτό, ενώ έχει διάρκεια ζωής για 7500 κύκλους φόρτισης  χωρίς απώλειες στην χωρητικότητα της (οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν κατά μέσο όρο 1000)!

Η κατασκευή της είναι σημαντικά οικονομικότερη επειδή το αλουμίνιο είναι φθηνότερο από το λίθιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα συσκευών, λόγω των εύκαμπτων υλικών της (αναδιπλώνεται, λυγίζει).

Το μοναδικό (αλλά σημαντικό) πρόβλημα των ερευνητών είναι η τάση, καθώς δεν μπορούν να φτάσουν τα επίπεδα των ιόντων λιθίου. Παρόλα αυτά, υπολογίζουν ότι με βελτιώσεις του υλικού της καθόδου θα καταφέρουν να ξεπεράσουν και αυτόν τον σκόπελο.

Stanford Precourt Institute for Energy

Τα πιο σημαντικά